Επίθεση καμικάζι με 20 νεκρούς κοντά στη Μοσούλη

Επίθεση καμικάζι με 20 νεκρούς κοντά στη Μοσούλη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε χθες στην πολυτάραχη επαρχία Νινευΐ, σε απόσταση 55 χλμ. από την πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίσθηκαν, όταν ο οδηγός φορτηγού, τον οποίο καταδίωκαν δυνάμεις ασφαλείας, πρόλαβε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Δεύτερη επίθεση εξουδετερώθηκε, καθώς οι στρατιώτες σκότωσαν τον οδηγό άλλου παγιδευμένου οχήματος, αποτρέποντας λουτρό αίματος στο χωριό, όπου ζουν 250 οικογένειες Κούρδων, που ανήκουν σε σιιτική σέκτα. Είναι η πολλοστή τους τελευταίους μήνες επίθεση στην περιοχή της Μοσούλης και του Κιρκούκ, όπου την Τετάρτη οκτώ μέλη αραβικής οικογένειας σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στην κατοικία Αραβα επικεφαλής της τοπικής πολιτοφυλακής των «Συμβουλίων Αφύπνισης», που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξουδετέρωση της δράσης της Αλ Κάιντα του Ιράκ.

Μετά την κλιμάκωση της βίας σε διάφορα σημεία του βορείου Ιράκ τον Αύγουστο, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Οντιέρνο, πρότεινε αμερικανική ενίσχυση των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων, που έχουν αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής. Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την ένταση ανάμεσα στους Ιρακινούς στρατιώτες και τους Κούρδους πεσμεργκά, δημιουργώντας παράλληλα εστίες ανάφλεξης μεταξύ μειονοτήτων σε μικρές κοινότητες και χωριά.

«Ξένα χέρια πυροδοτούν τις βόμβες, κάποιοι απ’ έξω απεργάζονται νέα κουρδική γενοκτονία», έλεγε κυβερνητικός υπάλληλος στη Σουλεϊμανίγε, πόλη της κουρδικής επικράτειας του βορείου Ιράκ, η οποία έχει δεχτεί συχνά επιθέσεις. Η κουρδική πλευρά θεωρεί εν μέρει υπεύθυνο έναν αμετανόητο μπααθιστή ηγέτη της συμμαχίας Αλ Χάμπντα. Οπως, όμως, επαναλαμβάνουν ξένοι παρατηρητές, ενόψει των εκλογών της 19ης Ιανουαρίου τα πάθη οξύνονται στο βόρειο Ιράκ, όπου οι πετρελαϊκές διεκδικήσεις και το Κιρκούκ φέρνουν αντιμέτωπους τους Κούρδους με την ιρακινή κυβέρνηση, με δυνάμει αντιπάλους τους Τουρκομάνους και τους Αραβες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή