H Ρουαγιάλ, η Ομπρί και η νοθεία…

H Ρουαγιάλ, η Ομπρί και η νοθεία…

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Νέα αναταραχή ξεσπά στο εσωτερικό του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Αφορμή ένα βιβλίο, σύμφωνα με το οποίο, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έχασε τις εκλογές για την ηγεσία του κόμματός της τον Νοέμβριο του 2008, από την αντίπαλό της, Μαρτίν Ομπρί, εξαιτίας νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος. Οι ισχυρισμοί των δημοσιογράφων Καρίμ Ρισουλί και Αντονέν Αντρέ στο βιβλίο τους με τον τίτλο «Hold ups, arnaques et trahisons», για νοθεία στις εκλογές για την ηγεσία του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, αναμένεται να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις στους κόλπους των Γάλλων Σοσιαλιστών, οι οποίοι δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να ξεπεράσουν την ήττα τους στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

«Αισθάνομαι οργή όταν αναλογίζομαι τους χιλιάδες υποστηρικτές μας που ψήφισαν για μας και που οι ψήφοι τους νοθεύτηκαν», δήλωσε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης. Υπενθυμίζεται ότι η Ρουαγιάλ έχασε από τη συνυποψήφιά της Ομπρί, πρώην υπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Ζοσπέν και νυν δήμαρχο της Λίλλης, για μόλις 102 ψήφους.

«Ξέραμε ότι είχε γίνει νοθεία, δεν ξέραμε όμως ότι είναι τόσο εκτεταμένη και τόσο καλά οργανωμένη», πρόσθεσε η Ρουαγιάλ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπενουά Αμόν, εκπρόσωπο του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Le Monde, το βιβλίο δεν παρουσιάζει πραγματικά στοιχεία, ερμηνεύει κατά το δοκούν μαρτυρίες διαφόρων ανθρώπων, ενώ ο σκοπός των δύο δημοσιογράφων είναι να αμαυρώσουν την εικόνα του κόμματος.

Κλίμα διχόνοιας

Σημειώνεται ότι φήμες για νοθεία του αποτελέσματος των εκλογών για την ηγεσία των Γάλλων Σοσιαλιστών είχαν διαρρεύσει ήδη από την επομένη της αναμέτρησης. Τότε η νικήτρια των εκλογών, Μαρτίν Ομπρί, είχε διαψεύσει την εν λόγω φημολογία. Η αναθέρμανση αυτής της διαμάχης αποτελεί πλήγμα για την Ομπρί, η οποία προσπαθεί να εδραιώσει εδώ και μήνες τον ηγετικό της ρόλο. Η αδυναμία της, ωστόσο, να αναστρέψει το κλίμα διχόνοιας στο κόμμα είχε ως συνέπεια το καταστροφικό αποτέλεσμα για τους Γάλλους Σοσιαλιστές, στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, στις οποίες απέσπασαν μόλις 16,8% των ψήφων έναντι 28% της γαλλικής Κεντροδεξιάς.

Τώρα η Σεγκολέν Ρουαγιάλ επιφυλάσσεται να διαβάσει, ολόκληρο όπως είπε, το επίμαχο βιβλίο, και αναλόγως να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της. Η Ρουαγιάλ παραμένει αγκάθι για την ηγεσία του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της Ομπρί για ενότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή