Μειώθηκε η παιδική θνησιμότητα πέρυσι

Μειώθηκε η παιδική θνησιμότητα πέρυσι

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί σε ολόκληρον τον κόσμο, αλλά το πρόβλημα εμφανίζεται όλο και πιο σοβαρό στις φτωχές χώρες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef. Μελέτη της Unicef έδειξε ότι χάρη στις βελτιωμένες μεθόδους πρόληψης κατά της ελονοσίας και του έιτζ, μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των παιδιών, κάτω των πέντε ετών, που υπέκυψαν στον θάνατο μέσα στο 2008. Πέρυσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, πέθαναν από ελονοσία ή από έιτζ που τους μετέδωσε η μητέρα τους, 8,8 εκατομμύρια παιδιά, ενώ το 1990 είχαν καταγραφεί 12,5 εκατομμύρια θάνατοι από τις ίδιες αυτές αιτίες.

Ωστόσο, το 99% των θανάτων του 2008 καταγράφηκε σε φτωχές χώρες. Οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών για τη νέα χιλιετία προβλέπουν μείωση της θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών κατά το ένα τρίτο, μέσα στο διάστημα 1990-2015. Για να τηρηθεί αυτή η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας, ωστόσο, το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας πρέπει να πέφτει ετησίως κατά 4,4%, δηλαδή με ρυθμό πολύ ταχύτερο από τον σημερινό ρυθμό του 1,8%. «Ο ρυθμός της μείωσης είναι ακόμη ανεπαρκής για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015, ειδικά στην υπό τη Σαχάρα Αφρική και τη Νότια Ασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Unicef στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Δέκα κράτη μπορούν να πετύχουν τον στόχο

«Είναι ανησυχητικό το ότι μεταξύ 67 κρατών με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, μόνο τα δέκα δείχνουν ικανά να επιτύχουν τον στόχο του 2015. Απαιτείται πιο συντονισμένη δράση για να επιταχυνθεί η διαδικασία», σχολίασαν εμπειρογνώμονες της Unicef. Στην υπό τη Σαχάρα Αφρική καταγράφηκαν οι μισοί από τους 8,8 εκατομμύρια θανάτους του 2008, ενώ η Νότια Ασία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας παιδιών κάτω των πέντε ετών, 32%. Οι αρμόδιοι της Unicef πάντως επισημαίνουν ότι χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια για να φανούν οι μεγάλες βελτιώσεις από προγράμματα πρόληψης και εμβολιασμού, στοιχείο που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. «Θα μπορούσαμε συνεπώς να πιστέψουμε ότι μια σημαντική αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των παιδιών μπορεί να έχει ήδη δρομολογηθεί», σημείωσε η Unicef.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή