«Δώρο» του Τσάβες στη Ρωσία

«Δώρο» του Τσάβες στη Ρωσία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ούγκο Τσάβες αναγνώρισε χθες με δήλωσή του ως ανεξάρτητα κράτη την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, δυο φιλορωσικές επαρχίες, οι οποίες έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία, ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς του με το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προέβη στη «βαρυσήμαντη δήλωσή» του, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος τον ευχαρίστησε γι’ αυτή. Η Γεωργία, ωστόσο, έσπευσε να αμφισβητήσει τη δήλωση Τσάβες, εκτιμώντας ότι η απόφασή του δεν θα έχει «καμιά σημαντική πολιτική συνέπεια» και ότι έγινε υπό την πίεση της Ρωσίας.

«Το γεγονός ότι πολιτικοί, τόσο περιθωριοποιημένοι όσο ο Τσάβες και ο πρόεδρος (της Νικαράγουα) Ντανιέλ Ορτέγκα παίρνουν τέτοιες αποφάσεις δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική ανωμαλία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος της γεωργιανής κυβέρνησης, Τεμούρ Γιακομπασβίλι. Η Βενεζουέλα είναι η τρίτη χώρα μετά τη Ρωσία και τη Νικαράγουα, που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δυο περιοχών. Λίγο αργότερα, το επίσημο ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε πρόθυμος να πουλήσει στη Βενεζουέλα άρματα μάχης και ό,τι άλλα όπλα ζητήσει.

Θα αγοράσει 100 άρματα

Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι η Βενεζουέλα θα αγοράσει εκατό άρματα. Ο πρόεδρος Τσάβες έχει πει ότι θέλει να ενισχύσει το οπλοστάσιό του προκειμένου να αντισταθεί σε αυτό, που ο ίδιος αποκαλεί ιμπεριαλισμό των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος Τσάβες επρόκειτο να συναντηθεί αργότερα χθες με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, με αντικείμενο συζήτησης, σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου Ρώσου αξιωματούχου, το ενδεχόμενο ενεργειακής συμφωνίας. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ της πετρελαιοπαραγωγού Βενεζουέλας, η οποία είναι μέλος του OPEC και το νούμερο δύο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, της Ρωσίας, προκαλεί εύλογη διεθνή ανησυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή