Ενας εμβολιασμός κατά γρίπης

Ενας εμβολιασμός κατά γρίπης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Καλά νέα στη μάχη κατά της νέας γρίπης. Μόνο μία δόση εμβολίου φαίνεται ότι είναι αρκετή για να καλύψει οποιονδήποτε ενήλικο, ενώ η δράση ξεκινάει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο μετά τον εμβολιασμό. Το 75% – 96% όσων εμβολιαστούν θα πρέπει να θεωρούνται θωρακισμένοι από τον ιό Η1Ν1, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στην Ελλάδα, η παραλαβή των εμβολίων θα ξεκινήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Εως και χθες, δύο από τις τρεις εταιρείες που θα μας προμηθεύσουν τα εμβόλια είχαν ζητήσει άδεια εισαγωγής των εμβολίων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με τις εταιρείες για 8.000.000 δόσεις (κόστος περί τα 55 εκατομμύρια ευρώ), ενώ είναι σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για την παραγγελία και επιπλέον εμβολίων για την κάλυψη όλου του πληθυσμού. Ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος είχε αρχικά αναφέρει ότι θα παραγγελθούν συνολικά 24.000.000 δόσεις, ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που απαιτούνται για κάθε εμβολιαζόμενο. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει μετά και την έγκριση των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η οποία αναμένεται περί τα μέσα Οκτωβρίου. Παράλληλα, από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμα για τους Ελληνες πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού τα εμβόλια για την εποχική γρίπη. Συνολικά η χώρα μας θα προμηθευτεί 2,7 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου.

Ανθεκτικό στέλεχος

Στην Αυστραλία καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης που είναι ανθεκτικό στο Ταμιφλού, λίγες μέρες μετά τον εντοπισμό παρόμοιου περιστατικού στο Ισραήλ. Πρόκειται για έναν 38χρονο άνδρα από το Περθ με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ο οποίος αρχικά ανταποκρίθηκε στο σκεύασμα, αλλά στη συνέχεια ανέπτυξε ένα ανθεκτικό στέλεχος του ιού. Σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί 13 κρούσματα ανθεκτικά στο Ταμιφλού.

Ανησυχία στην Κίνα

Στο μεταξύ, η Κίνα ανησυχεί ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα της νέας γρίπης το φθινόπωρο. Αυτό προειδοποίησε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Υγείας, που πρόσθεσε ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν και θάνατοι εξαιτίας του ιού Η1Ν1.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, στη χώρα μας είναι πιθανό να εκδηλωθούν αυτό το φθινόπωρο πολλές δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα της γρίπης Η1Ν1, τα μισά από τα οποία μπορεί να παρουσιάσουν κλινικά συμπτώματα και αναπόφευκτα θα υπάρξουν σοβαρά κρούσματα και θάνατοι», δήλωσε ο Λιάνγκ Γουανιάν, υποδιευθυντής του γραφείου Εκτάκτων Καταστάσεων του υπουργείου Υγείας.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας αυτής με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο (1,3 δισεκατομμύρια άτομα) σχεδιάζουν να εμβολιάσουν το 5% του πληθυσμού έως το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή