Ρατσιστικά σχόλια από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών

Ρατσιστικά σχόλια από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σάλο προκάλεσε στη Γαλλία η δημοσιοποίηση ερασιτεχνικού βίντεο από το Θερινό Πανεπιστήμιο του κυβερνώντος κόμματος UMP στη Λαντ, στο οποίο ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ εκφράζεται με ρατσιστικά λόγια σε νεαρό στέλεχος αλγερινής καταγωγής. «Πάντα χρειάζεται ένας Αραβας. Οταν υπάρχει ένας, όλα είναι καλά. Οταν, όμως, μαζευτούν πολλοί, αρχίζουν τα προβλήματα», λέει γελώντας ο κ. Ορτεφέ μιλώντας με άλλα στελέχη του UMP, μεταξύ τους και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Ερωτηθείς για τις ατυχείς του δηλώσεις, ο κ. Ορτεφέ διαβεβαίωσε ότι δεν σκόπευε να αναφερθεί «στην καταγωγή ή την εθνότητα του νεαρού στελέχους». Ο νεαρός, στόχος των σχολίων του υπουργού, ονομάζεται Αμίν Μπεναλιά-Μπρους και έχει γεννηθεί στο Νταξ της νοτιοδυτικής Γαλλίας από γονείς Αλγερινούς, ενώ σε ρώτηση δημοσιογράφων για το «επεισόδιο», είπε ότι ο υπουργός σχολίασε περιπαικτικά την καταγωγή του από την Οβέρνη. «Αν είχα θεωρήσει τα λόγια του υπουργού ρατσιστικά, θα είχα αντιδράσει άμεσα», είπε ο κ. Μπεναλιά-Μπρους.

Η αντίδραση της Ομπρί

Την απογοήτευσή της εξέφρασε η πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, ενώ ο βουλευτής του κόμματος Μπερνάρ Αμόν αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Ορτεφέ δεν υπέβαλε ακόμη την παραίτησή του. «Η κυβέρνηση κατέβηκε στο επίπεδο του Εθνικού Μετώπου του Ζαν-Μαρί Λεπέν», σχολίασε ο εκπρόσωπος των Πράσινων, ενώ ο επικεφαλής του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Μπεζανσενό είπε ότι τα αστεία του κ. Ορτεφέ είναι τα ίδια «αηδιαστικά και δύσοσμα αστεία που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους του υπουργείου Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας, όπου θήτευσε ο κ. Ορτεφέ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπρις Ορτεφέ ενεπλάκη τον περασμένο μήνα σε αμφιλεγόμενη διένεξη με τον έπαρχο Πολ Ζιρό ντε Λανγκλάντ, συντονιστή των σχέσεων της μητροπολιτικής Γαλλίας με τη νήσο Ρεϊνιόν, τον οποίο έπαυσε από τη θέση του εξαιτίας ρατσιστικών σχολίων που είχε κάνει ο έπαρχος. Ο Ζιρό ντε Λανγκλάντ κατηγορήθηκε ότι φθάνοντας στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού αναφώνησε, βλέποντας ότι οι υπάλληλοι της ασφάλειας ήταν όλοι αφρικανικής ή αραβικής καταγωγής: «Μα, είναι όλοι μαύροι εδώ. Θα νόμιζε κανείς ότι είμαστε στην Αφρική».

Το ξέσπασμα αυτό του γαλαζοαίματου επάρχου του στοίχισε τη θέση του. Ο ίδιος, όμως, κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών Ορτεφέ πως τον επέλεξε ως εξιλαστήριο θύμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή