Στη Γεωργία βρήκαν το πιο παλιό ύφασμα στον κόσμο

Στη Γεωργία βρήκαν το πιο παλιό ύφασμα στον κόσμο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το πιο παλιό ύφασμα στον κόσμο ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων στη Γεωργία, δίνοντας στη δημοσιότητα εντυπωσιακά στοιχεία για τις οικιακές δραστηριότητες του προϊστορικού ανθρώπου. Πριν από 30.000 χρόνια τουλάχιστον, κάποιος άνθρωπος, ο οποίος ζούσε σε μια σπηλιά στα όρη του Καυκάσου, έπλεξε άγριο λινάρι και το έβαψε, παράγοντας ένα είδος υφάσματος που είναι τώρα το πρώτο γνωστό στον κόσμο ύφασμα, περιέγραψαν οι επιστήμονες.

«Η κατασκευή σπάγκων και σχοινιών ήταν μια περίπλοκη εφεύρεση», αναγνώρισε ο Οφερ Μπαρ-Γιόσεφ, καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και επικεφαλής των ερευνητών. «Μπορεί να χρησιμοποίησαν αυτό το ύφασμα για να φτιάξουν ρουχισμό, σχοινιά ή καλάθια και άλλα αντικείμενα που θα τους χρησίμευαν πρωτίστως για οικιακές δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Οι εν λόγω ίνες ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια ανάλυσης ιζηματώδους εδάφους από το σπήλαιο Ντζουντζουάνα στη σημερινή Γεωργία, δήλωσαν ο κ. Μπαρ-Γιόζεφ και οι συνάδελφοί του στο περιοδικό Science. Εως τώρα το πιο παλιό εύρημα αυτού του είδους ήταν ίνες που έφτιαξαν άνθρωποι στο Ντόλνι Βετσόνιτσε της σημερινής Δημοκρατίας της Τσεχίας πριν από 28.000 χρόνια. Το νέο εύρημα είναι φτιαγμένο από μια άγρια μορφή λιναριού και όχι από κάποιο φυτό που καλλιεργήθηκε ειδικά για οικιακή χρήση. Ο τρόπος που έχει φτιαχτεί, πάντως, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, δείχνει ότι αυτοί οι πρόγονοί μας «είχαν πολύ καθαρή εικόνα για τις μεθόδους χρήσης ενός φυτού στην άγρια μορφή του και για την παραγωγή καλής ποιότητας ινών από διάφορες χρήσεις»…

«Η κατασκευή σπάγκων και σχοινιών είναι παλιά εφεύρεση και συνέβαλε πιθανόν στην αλλαγή της οργάνωσης της μεταφοράς αντικειμένων από την πολύ παλαιά εποχή». Μερικές από τις ίνες που ανακαλύφθηκαν φαίνεται ότι είχαν βαφεί, με χρωστικές ουσίες από άλλα φυτά της περιοχής», ανέφερε η ομάδα του κ. Μπαρ-Γιόζεφ. Η γκάμα των χρωμάτων είναι μεγάλη, καθώς περιλαμβάνει κίτρινες, κόκκινες, μπλε, μοβ, μαύρες και πράσινες ίνες. «Οι βαμμένες ίνες δείχνουν ενδεχομένως ότι οι κάτοικοι της σπηλιάς επιδίδονταν σε λεπτομερή διαδικασία βαφής», δήλωσαν οι επιστήμονες. Βρέθηκαν επίσης ενδείξεις επεξεργασίας τριχωμάτων και δέρματος ζώων στον ίδιο τόπο.

787 κομμάτια ινών

Συνολικά η ομάδα των ερευνητών συνέλεξε 787 κομμάτια ινών. Συνεργάτες του κ. Μπαρ-Γιόζεφ στην έρευνα ήταν επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Ινστιτούτο Βάιζμαν και το Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν του Ισραήλ, όπως και το Γεωργιανό Κρατικό Μουσείο της Τιφλίδας. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Σχολή Προϊστορικών Ερευνών του Χάρβαρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή