Συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν

Συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, καθώς συνέλαβαν τον «εκπρόσωπο Τύπου» των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ. Πρόκειται για τον Μουσλίμ Καν, ο οποίος επικοινωνούσε με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετά κάθε τρομοκρατική επίθεση των φανατικών ισλαμιστών, για να αναλάβει την ευθύνη του χτυπήματος. Εκτός από τον Καν, συνελήφθησαν τέσσερις ακόμη υψηλόβαθμοι οπλαρχηγοί, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή των δυνάμεων των Ταλιμπάν στο βόρειο τομέα της Σουάτ. Οι συλλήψεις αυτές αποτελούν το δεύτερο μεγάλο πλήγμα για τους Ταλιμπάν μέσα σε διάστημα ενός μήνα, μετά τη δολοφονία του ηγέτη τους, Μπαϊτουλάχ Μεσούντ, από μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος, στην ορεινή ημιαυτόνομη περιοχή του Νότιου Βαζιριστάν.

Η κυβέρνηση απένειμε τα εύσημα στον στρατό για την επιτυχία του και προέβλεψε ότι η ώρα της τελικής ήττας πλησιάζει για τους εξτρεμιστές. «Οσοι Ταλιμπάν έχουν απομείνει δεν έχουν άλλη επιλογή: ή θα παραδοθούν ή θα εξοντωθούν», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ρεχμάν Μαλίκ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αμοιβή 120.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Καν.

Το μοναδικό μέλος της ηγεσίας των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ που καταζητείται ακόμη είναι ο Μαουλάνα Φατζουλάχ, ο οποίος ενδεχομένως να έχει τραυματιστεί σοβαρά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Το Ισλαμαμπάντ ελπίζει άλλωστε ότι θα τον εντοπίσει σύντομα από τις πληροφορίες που θα δώσουν οι συλληφθέντες.

Λίγοι θύλακες αντίστασης

Μέχρι πριν από λίγους μήνες η κοιλάδα Σουάτ ήταν το επίκεντρο της εξέγερσης των Ταλιμπάν εναντίον της κυβέρνησης. Οι αντάρτες είχαν μάλιστα φθάσει σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Ωστόσο, ο στρατός εξαπέλυσε γενικευμένη αντεπίθεση εναντίον τους, ανακαταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας, η οποία αποτελούσε στο παρελθόν φημισμένο τουριστικό θέρετρο. Ελάχιστοι θύλακοι αντίστασης έχουν απομείνει πλέον, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν στρέψει πλέον την προσοχή τους στις ημιαυτόνομες ορεινές περιοχές της μεθορίου με το Αφγανιστάν.Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει την ικανοποίηση της από τις πρόσφατες εξελίξεις, αφού η καταστολή του κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της πολεμικής προσπάθειας του ΝΑΤΟ στο γειτονικό Αφγανιστάν. Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις διεξάγονται εξάλλου και στο Πέρασμα Κάιμπερ στο δυτικό Πακιστάν, απ’ όπου μεταφέρεται ο κύριος όγκος των εφοδίων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι σημειώνει και εκεί σημαντικές επιτυχίες και έχει εξοντώσει 130 αντάρτες τον τελευταίο καιρό. Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντεπιτεθούν στην κυβέρνηση και ο νέος αρχηγός που εξέλεξαν, Χακιμουλάχ Μεσούντ, ορκίστηκε εκδίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή