ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ 20 ΚΟΥΡΔΟΥΣ

Στο εδώλιο επτά Τούρκοι

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. Επτά Τούρκοι, μεταξύ των οποίων κι ένας συνταγματάρχης του τουρκικού στρατού, προσήχθησαν χθες σε δίκη ενώπιον δικαστηρίου του Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, με την κατηγορία της δολοφονίας 20 Κούρδων την περίοδο της μεγάλης κουρδικής εξέγερσης στη δεκαετία του ’90. Οι κατηγορούμενοι, αν αποδειχθεί η ενοχή τους, θα καταδικαστούν σε ισόβια. Η δίκη εκλαμβάνεται ως ένα μεγάλο βήμα να ριχθεί άπλετο φως στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εκστρατεία καταστολής της αυτονομιστικής δράσης των Κούρδων ανταρτών. Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας είχαν συγκεντρωθεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής έξω από το δικαστικό μέγαρο, καθώς οι αρχές φοβούνται επεισόδια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο συνταγματάρχης Κεμάλ Τεμίζοζ ίδρυσε μια σκληροπυρηνική ομάδα, η οποία συνελάμβανε και ανέκρινε άτομα που βοηθούσαν Κούρδους αντάρτες. Μέλη της ομάδας αυτής δολοφόνησαν ορισμένους από τους ανακριθέντες και τους έθαψαν σε τάφους σε ακατοίκητες περιοχές.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΝΤΟΓΑΝ

Η Ε.Ε. εγκαλεί την Αγκυρα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το τεράστιο πρόστιμο για φοροδιαφυγή που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση στον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης Ντογάν είναι μια σοβαρή επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου, που δεν συνάδει με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ε. Ε. Το χωρίς προηγούμενο πρόστιμο, ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη στον όμιλο Dogan Yahin Holding (DYH), τον πιο μεγάλο ιδιωτικό δημοσιογραφικό όμιλο της Τουρκίας. «Η είδηση αυτή προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην Επιτροπή», τόνισε εκπρόσωπός της στις Βρυξέλλες.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Πάνω από 40.000 υπεραιωνόβιοι

ΤΟΚΙΟ. Πάνω από 40.000 Γιαπωνέζοι έχουν ξεπεράσει το εκατοστό έτος της ηλικίας τους ή και πολύ παραπάνω. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τον περασμένο χρόνο σημειώθηκε αύξηση 10% του ποσοστού των ανθρώπων που έγιναν υπεραιωνόβιοι. Από τους 40.399, το 87% είναι γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ενας γηράσκων πληθυσμός είναι πλέον μία από τις μεγάλες προκλήσεις του νέου κεντροαριστερού πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γούκιο Χατογιάμα. Το κόμμα του έχει δεσμευθεί να σταθεροποιήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα με μια κατώτατη σύνταξη των 765 δολαρίων τον μήνα για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα ή τους λείπουν τα υποχρεωτικά εκ του νόμου ένσημα για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι εκατονταετείς της Ιαπωνίας έρχονται δεύτεροι στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των υπεραιωνόβιων φτάνει τις 96.000.

ΑΥΞΗΣΗ ΒΙΑΙΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

Φόνος εισαγγελέα στο Νταγκεστάν

ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ (Ρωσία). Αγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν εισαγγελέα στη ρωσική επαρχία του Νταγκεστάν, σύμφωνα με δηλώσεις της τοπικής αστυνομίας. Στο Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου (κοντά στην Τσετσενία) σημειώνονται κατά καιρούς βίαια επεισόδια, που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα μετά τους δύο πολέμους του Κρεμλίνου εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών της Τσετσενίας. Ο Μακσούντ Μακσούντοφ, επικεφαλής της Εισαγγελίας του Νταγκεστάν, με αρμοδιότητα τις φυλακές, πυροβολήθηκε τη στιγμή που έμπαινε στο αυτοκίνητό του, έξω από το σπίτι του στην πρωτεύουσα Μαχατσκάλα. Επιθέσεις εναντίον αξιωματούχων και δικαστών είναι καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή. Προ διημέρου, δολοφονήθηκε από αγνώστους στην πόλη Χασαβγούρτ -κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία- ο πρώην περιφερειάρχης της περιοχής, ενώ σε άλλη πόλη, δύο αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με χειροβομβίδες.

ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ

Ισόβια κάθειρξη σε πρώην πρόεδρο

ΤΑΪΠΕΪ. Δικαστήριο της Ταϊβάν επέβαλε χθες την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον πρώην πρόεδρο Τσεν Σουί Μπιάν με την κατηγορία της διαφθοράς. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στη σύζυγό του, Γου-Σου-Τσεν. Στην ετυμηγορία αναφέρεται ότι το ζεύγος έβλαψε με τις πράξεις του τη χώρα. Και στους δύο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 15,2 εκατ. δολαρίων. Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου έγινε τη στιγμή που δεκάδες οπαδοί του πρώην προεδρικού ζεύγους είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ αυτού και λέγοντας ότι είναι αμφότεροι αθώοι. Ο Τσεν είχε κατηγορηθεί ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας ανάμεσα στο 2000 και το 2008 υπεξαίρεσε το ποσό των 3,15 εκατ. δολαρίων από ειδικό προεδρικό ταμείο και ότι δωροδοκήθηκε με ποσά που αγγίζουν τα 9 εκατ. δολάρια μέσα από κυβερνητικές συναλλαγές.

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΠΑΝΙΚΟΣ

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ. Πανικός επικράτησε και χθες στην Τουρκία και ειδικότερα στo Ικόνιο, μετά τη δεύτερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα, επτά ώρες μετά τον πρώτο, ο οποίος είχε μέγεθος 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ και το ίδιο επίκεντρο. Εκατοντάδες πολίτες κατέκλυσαν τα νοσοκομεία της περιοχής, καθώς από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις είχαν υποστεί σοκ και μικροτραυματισμούς. Κάποιοι πήδηξαν από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους και τα παράθυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

ΦΩΤΙΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Εξέγερση στο Αμπού Γκραΐμπ

ΒΑΓΔΑΤΗ. Στις φυλακές Αμπού Γκραΐμπ, διάσημες κατά τη διάρκεια του ιρακινού πολέμου για τις θηριωδίες του αμερικανικού στρατού σε βάρος κρατουμένων, ξέσπασε χθες φωτιά ύστερα από εξέγερση φυλακισμένων. Οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους την Πέμπτη το βράδυ, ύστερα από έρευνα για κινητά τηλέφωνα και απαγορευμένα φάρμακα. Αξιωματούχοι των φυλακών δήλωσαν ότι οι κρατούμενοι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές.

ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΗΣ

Αργεί η απάντηση για τη Σεμένια

ΜΟΝΑΚΟ. Η Διεθνής Ενωση Αθλητικών Ομοσπονδιών ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε τα αποτελέσματα για το φύλο της Νοτιοαφρικανής δρομέως Κάστερ Σεμένια, αλλά τα εξετάζει και δεν αναμένεται να βγάλει ανακοίνωση πριν από τον Νοέμβριο. Η Διεθνής Ενωση δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε δημοσιεύματα εφημερίδων της Αυστραλίας σύμφωνα με τα οποία η πρωταθλήτρια των 800 μέτρων γυναικών έχει ανδρικά και γυναικεία σεξουαλικά όργανα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή