Η νοθεία στις εκλογές φέρνει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ

Η νοθεία στις εκλογές φέρνει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Δευτέρα, καθώς πλησίαζε στο τέλος της η καταμέτρηση των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Καμπούλ, Καρλ Εϊκενμπούρι. Την ίδια ημέρα, ο πρέσβης μετέφερε στον απερχόμενο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι ένα ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα από την Ουάσιγκτον: «Μην ανακηρύξεις τον εαυτό σου νικητή».

Η οριακή πλειοψηφία που φαίνεται να διασφαλίζει από τον πρώτο γύρο ο κ. Καρζάι, σε μια εκλογική αναμέτρηση που συνοδεύτηκε από εκτεταμένη νοθεία, θέτει την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα σε δύσκολη θέση: από τη μία πλευρά πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών για νοθεία και από την άλλη να μην έλθει σε πλήρη ρήξη με τον άνθρωπο που πιθανότατα θα κυβερνήσει το Αφγανιστάν για ακόμη πέντε χρόνια.

Ερευνα για παρατυπίες

Η κ. Κλίντον και ο πρέσβης Εϊκενμπούρι ήθελαν να εμποδίσουν τον κ. Καρζάι από το να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης έρευνας που γίνεται για παρατυπίες στην ψηφοφορία της 20ής Αυγούστου.

«Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να αφήσουμε την έρευνα να εξελιχθεί ανεμπόδιστα», σημείωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Το μήνυμά μας (στον Καρζάι) ήταν: ας αφήσουμε τις επιτροπές ενστάσεων να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», συμπλήρωσε.

Την Τρίτη, η Επιτροπή Ενστάσεων που έχει συστηθεί από τον ΟΗΕ για να κρίνει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «σαφή και πειστικά στοιχεία νοθείας» σε αρκετά εκλογικά κέντρα και διέταξε να γίνει επανακαταμέτρηση.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή της χώρας, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Καρζάι συγκεντρώνει το 54,1% των ψήφων, έναντι 28,3% του βασικού αντιπάλου του, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, κάτι που του εξασφαλίζει την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν κρύβει την ανησυχία της για το πλήθος των καταγγελιών για πλαστά ψηφοδέλτια και εκλογικά κέντρα – φαντάσματα, τα οποία εκτόξευσαν τα ποσοστά του κ. Καρζάι.

Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι οι καταγγελίες υπονομεύουν τη νομιμοποίηση του κ. Καρζάι σε περίπτωση που ορκιστεί πρόεδρος για μία ακόμη φορά, τη στιγμή που οι Αμερικανοί χρειάζονται έναν συνομιλητή που πάνω απ’ όλα θα νομιμοποιείται να συνομιλεί μαζί τους και με τη διεθνή κοινότητα ως εκπρόσωπος του αφγανικού λαού. Οσο εντείνονται οι καταγγελίες, τόσο θα απομονώνεται ο κ. Καρζάι. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί του, αλλά με χειρότερους όρους», μας είπε ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

Κυβέρνηση συνεργασίας

Μια πιθανή διέξοδος, σύμφωνα με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, θα ήταν να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Καρζάι με τον κ. Αμπντουλάχ. «Ολοι γι’ αυτό μιλούν», σημείωσε ένας άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που παρομοίασε τη λύση «με τη στήριξη που προσέφερε η Χίλαρι Κλίντον στον Μπαράκ Ομπάμα μετά την ήττα της στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος». Εντούτοις, μια τέτοια λύση θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τον κ. Αμπντουλάχ, με δεδομένο τον πειρασμό να καταδικάσει τις εκλογές. Ο κ. Καρζάι μπορεί όμως να τον μεταπείσει αν ικανοποιήσει δύο βασικά αιτήματα του κ. Αμπντουλάχ: να εκλέγονται άμεσα από τον λαό οι κυβερνήτες των επαρχιών και να περιοριστεί η επιρροή των τοπικών οπλαρχηγών. Επισήμως πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί την πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών για νοθεία, διαδικασία που ενδεχομένως να διαρκέσει και μήνες. «Είναι πολύ σημαντικό να αποδειχθεί η νομιμότητα της διαδικασίας στα μάτια του αφγανικού λαού» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή