Λάβετε θέσεις, έτοιμοι για τη μεταρρύθμιση

Λάβετε θέσεις, έτοιμοι για τη μεταρρύθμιση

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο καιρός της αντιπαράθεσης παρήλθε ανεπιστρεπτί. Τώρα ήλθε η ώρα για δράση». Με τα θερμά αυτά λόγια, που εκφωνήθηκαν ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου την 9η Σεπτεμβρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα έθεσε τις προτάσεις του για μεταρρύθμιση του προβληματικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. Η ομιλία του, που εγκαινίασε τις φθινοπωρινές εργασίες του Κογκρέσου και πραγματοποιήθηκε ύστερα από τη δαιμονοποίηση των προτάσεών του σε δημόσιες συζητήσεις σε όλη τη χώρα, θεωρείται ως η καλύτερη -και ίσως η τελευταία- ευκαιρία του να σώσει τη σημαντικότερη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του από την αποτυχία.

Ο λόγος του προέδρου υπήρξε επιτυχημένος σε πολλά επίπεδα. Ηταν παθιασμένος, αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία των προτάσεών του, που αντιμετωπίζουν τον σκεπτικισμό του αμερικανικού κοινού και μόνος τρόπος για κινητοποίηση των προοδευτικών υποστηρικτών του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίσθηκε διδακτικός κατά τη διάρκεια των δημόσιων συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή την εβδομάδα, όμως, ο πρόεδρος εμφάνισε το απαιτούμενο πάθος, που έπεισε του ακροατές του. Εδώ και μήνες, δεξιοί επικριτές των προτάσεών του εξέπεμψαν άστοχες και κινδυνολογικές προειδοποιήσεις, που ήθελαν τη μεταρρύθμιση να οδηγεί μεταξύ άλλων στη δημιουργία «επιτροπών θανάτου». Οι προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα να αντικρούσει τις κατηγορίες αυτές, επιλέγοντας τον διδακτισμό, προκάλεσαν την απογοήτευση των προοδευτικών υποστηρικτών του και τη σύγχυση του ευρύτερου κοινού.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος κατήγγειλε με έντονο τρόπο τις «ψευδείς κατηγορίες» της Δεξιάς, επιμένοντας ότι τέτοιες επιθέσεις «θα ήταν αστείες, εάν δεν ήταν τόσο κυνικές και ανεύθυνες. Πρόκειται για ψέμα, απλά και ξεκάθαρα». Στην κορύφωση της ομιλίας του, ο κ. Ομπάμα μνημόνευσε τον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, που προώθησε τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για δεκαετίες, μέχρι τον θάνατό του τον περασμένο μήνα.

Με τη χήρα του εκλιπόντος στα θεωρεία των επισκεπτών, ο πρόεδρος Ομπάμα διάβασε αποσπάσματα επιστολής του Τεντ Κένεντι προς τον Λευκό Οίκο, που εστάλη μετά τον θάνατο του γερουσιαστή, στην οποία αναλύεται η ηθική αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης: «Το διακύβευμα δεν εντοπίζεται μόνο σε λεπτομέρειες πολιτικής πρακτικής, αλλά στις θεμελιώδεις αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης και στον χαρακτήρα της ίδιας μας της χώρας».

Τη στιγμή εκείνη, ο πρόεδρος Ομπάμα υπενθύμισε στους Αμερικανούς ότι ηγετικές μορφές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, όπως οι γερουσιαστές Οριν Χατς και Τζον Μακέιν, είχαν συνεργαστεί αγαστά με τον Τεντ Κένεντι σε προηγούμενες, περιορισμένης κλίμακας, μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του συστήματος περίθαλψης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, που κάνει τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η ομιλία του προέδρου μπορεί να αποδειχθεί καίρια στην προώθηση του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος μέσα στο φθινόπωρο, καθώς ο πρόεδρος κατάφερε να εμφανισθεί ως λογικός και μετριοπαθής ενήλικας, σε μία αίθουσα γεμάτη με ιδεολόγους του μικροκομματισμού.

Οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν μεγάλη ζημιά στον εαυτό τους με τη συμπεριφορά πολλών μελών του κόμματός τους κατά τη διάρκεια της προεδρικής ομιλίας. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, «συνελήφθησαν» να παίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Αλλοι ύψωσαν με σπάνια αγένεια χειρόγραφα πανό ή αντίγραφα ρεπουμπλικανικών νομοσχεδίων για την υγεία. Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας φώναξε «Λες ψέματα!» όταν ο κ. Ομπάμα επέμεινε ότι η μεταρρύθμισή του δεν θα οδηγήσει σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη των λαθρομεταναστών. (Αργότερα ο γερουσιαστής ζήτησε συγγνώμη)

Στην ομιλία του ο πρόεδρος αποσαφήνισε για πρώτη φορά τις λεπτομέρειες του σχεδίου του. Θέλει να επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη σε 30 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς μέσω κρατικού φορέα, με την επιδότηση της ασφάλισης απόρων και με την αυστηρή ρύθμιση της αγοράς ιδιωτικών ασφαλίσεων, ενώ αποδέχθηκε πρόταση για φορολόγηση των πολυτελέστερων ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Την ίδια στιγμή, δεσμεύθηκε να μην αποδεχθεί οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πρόταση που θα οδηγούσε σε αύξηση του ελλείμματος, ενώ αποκάλυψε ότι το κόστος της μεταρρύθμισής του, που φθάνει τα 900 δισ. δολάρια, δεν θα καλυφθεί από τη φορολόγηση των πλουσίων, αλλά από εσωτερικές οικονομίες που θα περιληφθούν στο νέο σύστημα υγείας. Ο πρώτος λόγος, που πείθει τους ακροατές του προέδρου για το αληθές των ισχυρισμών του, είναι η θέσπιση ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών με στόχο τον περιορισμό του κόστους της μεταρρύθμισης. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το Κογκρέσο έχει αποδείξει την αδυναμία του ψηφίσει τέτοιες οδυνηρές μειώσεις κόστους.

Η ομιλία του προέδρου ίσως αποδειχθεί ικανή να δώσει νέα πνοή στις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, χάρη στη δεδηλωμένη πρόθεσή του να εξετάσει το ενδεχόμενο μερικής υπαναχώρησης από τον αυστηρά δημόσιο χαρακτήρα των προτάσεών του. Η υποχωρητικότητα αυτή του προέδρου είναι το στοιχείο, που συγκίνησε τον πανίσχυρο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους και τον έφερε στο πλευρό του προέδρου Ομπάμα.

Πρόταση για τα οικονομικά

Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ήδη ψηφίσει εκδοχές μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων του συστήματος περίθαλψης, αν και τα νομοσχέδια αυτά απορρίφθηκαν από τη Γερουσία. Ολα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, όπου η «Συμμορία των Εξι» υπό την ηγεσία του Μαξ Μπάουκους εργάζεται με στόχο την εκπόνηση συμβιβαστικής πρότασης, που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του τελικού νομοσχεδίου. Ο κ. Μπάουκους αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα τη δική του πρόταση κόστους 900 δισ. δολαρίων, που δεν περιλαμβάνει κρατικό ασφαλιστικό φορέα, υποσχόμενος ότι θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή, υπό μορφή νομοσχεδίου, μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε, η προσπάθεια αυτή έμοιαζε να έχει ατονήσει, καθώς δύο Ρεπουπλικανοί, μέλη της «Συμμορίας των Εξι», ο Τσαρλς Γκράσλεϊ και ο Μάικ Εντζι, ήταν αποφασισμένοι να τορπιλίσουν την πρωτοβουλία του Μπάουκους. Αυτό καθιστά την Ελληνο-αμερικανίδα γερουσιαστή του Μέιν Ολυμπία Σνόου, την πλέον περιζήτητη γερουσιαστή των τελευταίων ετών, καθώς η θετική της ψήφος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στη μεταρρύθμιση που προτείνει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή