Οι Μεξικανοί καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Οι Μεξικανοί καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν στο βιβλίο Γκίνες δημιουργηθεί μια κατηγορία για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη εμμονή με τα ρεκόρ Γκίνες, τότε το Μεξικό σίγουρα θα κατακτήσει την κορυφή στον σχετικό κατάλογο.

Καθώς ο Αύγουστος πλησίαζε στο τέλος του, χιλιάδες Μεξικανοί χόρευαν στο ρυθμό του «Θρίλερ» του Μάικλ Τζάκσον κλωτσώντας τον αέρα, τραβώντας τα ρούχα τους και περπατώντας σαν ζόμπι, ενώ αρχηγός τους ήταν ένας Μεξικανός σωσίας του Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος ονομάζεται Εκτορ Τζάσκον. Η ψιλή βροχή δεν κατάφερε να κάμψει τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων, όλων των ηλικιών. Πολλοί εμφανίστηκαν με γυαλιά αεροπόρου και λευκά γάντια ή είχαν ψεύτικους λεκέδες από αίμα στα ρούχα τους.

Παρότι το θέμα εξετάζεται ακόμη από τους αρμόδιους του Γκίνες, φαίνεται ότι το Μεξικό συγκέντρωσε τελικά αρκετούς «χορευτές Θρίλερ» για να σπάσει το ρεκόρ που είχαν επιτύχει τον Μάιο στη Βιρτζίνια 242 φοιτητές. Είναι αλήθεια ότι ο επίσημος αριθμός των συμμετεχόντων χορευτών μπροστά στο Μνημείο της Επανάστασης της Πόλης του Μεξικού, σύμφωνα με δύο καταμετρήσεις, ήταν 12.937 άτομα! «Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μια σπουδαία πόλη όπου συμβαίνουν σπουδαία πράγματα», αναφώνησε ο υπουργός Τουρισμού του Μεξικού, Αλεχάντρο Ρόχας Ντίας, ο οποίος οργάνωσε την εντυπωσιακή εκδήλωση. Το πλήθος των θεατών έφθασε τα 30.000 άτομα, από τα οποία τα περισσότερα λικνίζονταν και αυτά με τη μουσική.

Ναι, οι Μεξικανοί παίρνουν τα ρεκόρ τους στα σοβαρά. Λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση «Θρίλερ», μουσικοί μαριάτσι συγκεντρώθηκαν στην Γκουανταλαχάρα, όπου γεννήθηκε η παραδοσιακή μουσική τους, για να καταρρίψουν το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού μαριάτσι που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ στο ίδιο μέρος. Συνολικά 549 κορνετίστες, μπασίστες και βιολιτζήδες έκαναν την εμφάνισή τους με κοστούμια και σομπρέρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Μαριάτσι, παίζοντας τα κλασικά κομμάτια «Σελίτο Λίντο» και «Γκουανταλαχάρα».

Δύσκολη χρονιά

Από πολλές απόψεις ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Μεξικό, μετά το ξέσπασμα της νέας γρίπης, της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης βίας που πυροδοτούν οι διαφορές των καρτέλ των ναρκωτικών. Ηταν, όμως, μια καλή χρονιά για ρεκόρ, αφού οι μανιώδεις οπαδοί τους παρήγαγαν π.χ. τον μεγαλύτερο κεφτέ στον κόσμο, έως τη μεγαλύτερη γιορτή για το φλερτ και άλλα πολλά. Την 1η Αυγούστου, το Μεξικό κατέκτησε το ρεκόρ του μεγαλύτερου διαδρόμου, όταν οι οργανωτές μιας επίδειξης μόδας ανέθεσαν σε 81 μοντέλα να παρουσιάσουν συνολάκια περπατώντας το καθένα μια απόσταση 4.332 ποδιών και δύο ιντσών, που έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 3.645 ποδιών. Λίγες ημέρες μετά, κι ενώ τα μοντέλα θα ήταν ακόμη σε φάση ανάρρωσης μετά το μακρύ ταξίδι τους στο διάδρομο με ψηλοτάκουνα, το Μεξικό παρουσίασε τον μεγαλύτερο κεφτέ στον κόσμο, που ζύγιζε σχεδόν 55 κιλά. Μαγειρεμένος από τους σεφ του «Ριτς Κάρλτον» του Κανκούν, ο κεφτές ήταν, υποτίθεται, το ιδανικό μέσο διαφήμισης της ταινίας ενός παιδικού βιβλίου. Η κατάρριψη του ρεκόρ φυσικά επικυρώθηκε, αφού ο προηγούμενος μεγαλύτερος κεφτές στον κόσμο ζύγιζε μόλις 36 κιλά.

Λίγους μήνες πριν, τον Ιανουάριο, οι Μεξικανοί λάτρεις των ρεκόρ εστίασαν την προσοχή τους στο επιδόρπιο. Ο σεφ Μιγκέλ Ανχελ Κεζάδα και η ομάδα του των 55 σεφ έφτιαξαν στην Πόλη του Μεξικού το μεγαλύτερο τσίζκεϊκ, χρησιμοποιώντας σχεδόν ένα τόνο κρέμας και γιαουρτιού, 275 κιλά ζάχαρη και 160 κιλά βούτυρο. Χρειάστηκαν 60 ώρες για να φτιαχτεί το… τερατώδες γλυκό, το οποίο τεμαχίστηκε έπειτα σε 20.000 κομμάτια.

Το Μεξικό κατέρριψε επίσης το ρεκόρ του φιλιού φέτος, καθώς περίπου 40.000 άτομα κόλλησαν τα χείλη τους με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, στην Πλατεία Ζόκαλο της Πόλης του Μεξικού, που σημειωτέον είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου. Οι Μεξικανοί νίκησαν έτσι τους 32.648 Βρετανούς, οι οποίοι είχαν επιτύχει το προηγούμενο ρεκόρ το 2007. Λίγους μήνες μετά, πάντως, η μεξικανική κυβέρνηση άρχισε να αποθαρρύνει τους οπαδούς του φιλιού φοβούμενη μια σαρωτική εξάπλωση της νέας γρίπης…

Αρνήθηκαν

Φυσικά δεν καταλήγουν σε θρίαμβο όλες οι προσπάθειες κατάκτησης ενός ρεκόρ. Ο Εθνικός Σύλλογος Ματαντόρ του Μεξικού ανακήρυξε ότι ο Μιχέλ Λαγκραβέρε, ένα αγόρι 11 χρόνων γνωστό με το όνομα Μιχελίτο, πέτυχε ρεκόρ ταυρομαχίας για την ηλικία του, παλεύοντας επί δύο ώρες για να εξουδετερώσει έξι ταύρους. Οι ιθύνοντες των βραβείων Γκίνες όμως αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την προσπάθεια και ανήγγειλαν μέσω της ιστοσελίδας ότι δεν αποδέχονται ρεκόρ «που βασίζονται στη δολοφονία ή κακομεταχείριση ζώων».

Και βέβαια, τα ρεκόρ δεν κρατούν για πάντα. Ο Μανιουέλ Ουρίμπε, ο πιο χοντρός άνθρωπος του κόσμου το 2006, έχασε τα μισά από τα 600 κιλά του και τον τίτλο μαζί. Τώρα δηλώνει ότι ελπίζει να επιστρέψει στο βιβλίο Γκίνες ως ο άνθρωπος που έχασε το μεγαλύτερο βάρος…

Ο βαρόνος των ναρκωτικών

Πάντως, μερικά ρεκόρ δεν είναι του είδους που θα έκαναν μια χώρα υπερήφανη. Το περιοδικό Forbes, π.χ., απέδωσε στον Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα, ο οποίος ελέγχει το πιο σκληρό καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, τον τίτλο του πλουσιότερου βαρόνου ναρκωτικών στον κόσμο. Επειτα, η παραγωγική επιχείρηση του Γκουζμάν και άλλων βαρόνων προσέφερε στη μεξικανική κυβέρνηση ένα ακόμη ρεκόρ, το ρεκόρ της κατάσχεσης της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης στον κόσμο. Περίπου 26 τόνοι του ναρκωτικού ανακαλύφθηκαν τον Νοέμβριο του 2007, μέσα σε 21.116 τυλιγμένα πακέτα στο λιμάνι του Μανζανίγιο. Πολλά άλλα ρεκόρ καταρρίπτονται από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλά το Μεξικό καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια, συχνά με τη συνεργασία της κυβέρνησης, δήλωσε εκπρόσωπος των βραβείων Γκίνες. «Είναι ένας τρόπος για να ξεχνάμε τις δυσκολίες, τους καβγάδες, τις δολοφονίες, την οικονομική κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόθιο Βαλντές. «Ναι, βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση, αλλά εάν μπορούμε να φτιάξουμε το μεγαλύτερο τάκο στον κόσμο, είμαστε μια χαρά»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή