Γιατί η Μέρκελ μιλάει… αριστερά

Γιατί η Μέρκελ μιλάει… αριστερά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κουίζ με θέμα τις γερμανικές εκλογές. Ποιος είπε α) «Μπορούν να υπάρξουν θέσεις εργασίας για όλους» β) «Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο των τελευταίων ετών έχει καταρρεύσει» και γ) «Δεν θέλουμε μία κοινωνία Ροβινσώνων, που αδιαφορούν για την υπόλοιπη κοινωνία».

Ούτε ο Οσκαρ Λαφοντέν, ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς, ούτε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών. Η υποστήριξη της πλήρους απασχόλησης προέρχεται από τα χείλη της καγκελαρίου των χριστιανοδημοκρατών (CDU) Αγκελα Μέρκελ, η χαρά για τη χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου από τον χριστιανοκοινωνιστή (CSU) πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζέχοφερ και η ανακάλυψη της αξίας της κοινωνικής συνοχής από τον επικεφαλής του κατεξοχήν νεοφιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Γκίντο Βέστερβέλε.

Ενα χρόνο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ολόκληρη η γερμανική δεξιά έχει μετατοπίσει την προεκλογική της ρητορεία στα χωράφια της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού αναζητώνται με το κυάλι. Προ δεκαημέρου, το περιοδικό Σπίγκελ κυκλοφόρησε με έναν κατακόκκινο ήλιο να ανατέλλει στο εξώφυλλο και διατύπωσε το πρωτοσέλιδο ερώτημα «Πόσο αριστερά πάει η χώρα;»

«Η Μέρκελ είναι η πρωταγωνίστρια της αριστερής στροφής» επισημαίνει το περιοδικό, απορώντας για το πάθος με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος μιλάει για την ανάγκη κοινωνικής συνοχής. «Ετσι όπως παρουσιάζεται αυτή την περίοδο, η Μέρκελ θα μπορούσε να γίνει επίτιμο μέλος οποιουδήποτε συνδικάτου».

Αλλά και ο Βέστερβέλε έχει υιοθετήσει ως σλόγκαν του κόμματός του το «Μέτρο, μεσαίος χώρος, λογική και καρδιά» και απορρίπτει ως «αρχαία ιστορία» την εποχή, όχι και τόσο παλιά, που οι φιλελεύθεροι αυτοχαρακτηρίζονταν «το κόμμα των υψηλών εισοδημάτων». Ο κατεξοχήν συνομιλητής των παραγόντων της γερμανικής οικονομίας, επικρίνει μάλιστα την καγκελάριο Μέρκελ γιατί καθυστερεί στην υιοθέτηση αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος…

Φαίνεται ότι η μετατόπιση προς τον σοσιαλφιλελευθερισμό, γιατί περί αυτού πρόκειται, ανεξαρτήτως των εντυπώσεων περί ακραίας στροφής που δημιουργούν οι κόκκινοι ήλιοι, αποτελεί συνολική επιλογή του γερμανικού κατεστημένου. Ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες ισχυρίζονταν ότι η μετριοπάθεια της κυβέρνησης στον κοινωνικό τομέα οφειλόταν στην δική τους συμμετοχή σε αυτήν, η Μέρκελ παίζει με άνεση στο δικό τους γήπεδο. Η Γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε ότι στον κυκλώνα της οικονομικής κρίσης, αν αρχίσει να απειλεί τους ψηφοφόρους, που είναι και οι τελευταίοι που ευθύνονται για τις οικονομικές δυσχέρειες, με σκληρά μέτρα λιτότητας και επίπονες μεταρρυθμίσεις, οι εκλογικές της προοπτικές θα σκοτεινιάσουν. Πώς τα είπε ο Κ. Καραμανλής στην ΔΕΘ; Καμιά σχέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή