Ισόβια για τους τρεις επίδοξους βομβιστές

Ισόβια για τους τρεις επίδοξους βομβιστές

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν τρεις Βρετανοί που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικό σχέδιο, που θα είχε αντίκτυπο παρόμοιο με αυτόν της 11ης Σεπτεμβρίου αν είχε ευοδωθεί. Ειδικότερα οι εξτρεμιστές – μέλη της Αλ Κάιντα σχεδίαζαν να ανατινάξουν υπερατλαντικές πτήσεις, χρησιμοποιώντας υγρά εκρηκτικά.

Η αποκάλυψη της συνωμοσίας είχε συνέπεια να απαγορευτεί στους επιβάτες αεροπλάνων να φέρουν υγρά στις χειραποσκευές τους. Οι βομβιστές σκόπευαν να καταστρέψουν τουλάχιστον επτά αεροσκάφη με 200 επιβάτες το καθένα, ανατινάζοντάς τα στη διάρκεια της πτήσης τους από το αεροδρόμιο Χίθροου προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά τον Αύγουστο του 2006. Τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί μέσα σε μπουκάλια αναψυκτικών.

Μετά τη μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην ιστορία της βρετανικής αστυνομίας, οι επίδοξοι δράστες συνελήφθησαν. «Φιλοδοξία τους ήταν να πραγματοποιήσουν μία επίθεση που θα μπορούσε να συγκριθεί με την 11η Σεπτεμβρίου σε μέγεθος», εξήγησε ο προεδρεύων δικαστής, Ρίτσαρντ Ενρίκες. «Ηταν η πιο σοβαρή και σατανική συνωμοσία που αποκαλύφθηκε ποτέ», πρόσθεσε.

Οι τρεις καταδικασθέντες, όλοι τους μουσουλμάνοι, θα εκτίσουν ισόβια κάθειρξη. Ο εγκέφαλος, Αμπντάλα Αχμέντ Αλί, 28 ετών, καταδικάστηκε σε τουλάχιστον 40 χρόνια, ο 29χρονος, Ασαντ Σαρουάρ, σε 36 χρόνια και ο Τανβίρ Χουσεΐν, 28 ετών, σε 32ετή κάθειρξη. Οι συνήγοροί τους ισχυρίστηκαν ότι το σχέδιο δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί άμεσα και είχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Από τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των δραστών διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις επιθέσεις μέχρι και 18 καμικάζι, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν ως πιθανοί στόχοι διυλιστήρια και σταθμοί φυσικού αερίου. Στο άκουσμα της ποινής τους οι τρεις τρομοκράτες παρέμειναν απαθείς. Μόνο ο Αχμέντ Αλί κούνησε το κεφάλι του και εμφανίστηκε εξοργισμένος για τα προηγούμενα σχόλια του δικαστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή