ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΤΑΝ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ Ι. ΡΑΜΟΝ

Νεκρός 21χρονος Ισραηλινός πιλότος σε άσκηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ο 21 ετών πιλότος Ασάφ Ραμόν, γιος του Ιλάν Ραμόν, του ισραηλινού αστροναύτη που βρήκε τραγικό θάνατο κατά την έκρηξη του διαστημόπλοιου Κολούμπια το 2003, σκοτώθηκε χθες όταν το καταδιωκτικό του αεροσκάφος συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. «Ενα F-16 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη κοντά στην πόλη της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και ο πιλότος του σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα», σύμφωνα με τον στρατό. Ο υποσμηναγός Ραμόν πραγματοποιούσε πτήση ρουτίνας με μονοθέσιο καταδιωκτικό αεροσκάφος στο πλαίσιο εκπαίδευσης. Είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ πριν από τρεις μήνες.

ΕΙΧΕ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ

Ελεύθερος ο δημοσιογράφος

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ιρακινό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο όταν εκτόξευσε το παπούτσι του εναντίον του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Μουνταζέρ αλ-Ζαΐντι, δημοσιογράφος της τηλεόρασης, αναμενόταν να αφεθεί ελεύθερος χθες, αλλά ένας δικαστής ζήτησε κάποια συμπληρωματικά έγγραφα πριν διατάξει την αποφυλάκισή του. Σύμφωνα με την ιρακινή ποινική δικονομία οι κρατούμενοι που πρόκειται να αποφυλακιστούν φεύγουν από τη φυλακή την επομένη της απόφασης του δικαστηρίου, έτσι ο Ζαΐντι θα πάει σήμερα στο σπίτι του. Στο μεταξύ μία γυναίκα που είχε βγει για ψώνια με τη μικρή κόρη της σκοτώθηκε όταν μία βόμβα εξερράγη στο κέντρο της Μοσούλης.

ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΝΥΑΣ – ΣΟΜΑΛΙΑΣ

Επίσκεψη Τζολί σε πρόσφυγες

ΝΤΑΝΤΑΑΜΠ, ΚΕΝΥΑ. Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), Αντζελίνα Τζολί, επισκέφθηκε το προηγούμενο Σάββατο το Νταντάαμπ, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό του κόσμου που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Κένυας και Σομαλίας. Περιγράφοντας τον καταυλισμό ως «έναν από τους πιο άθλιους» που έχει δει, η Αντζελίνα Τζολί ολοκλήρωσε την επίσκεψή της διερωτώμενη: «Αν αυτή είναι η καλύτερη λύση, τότε πώς πρέπει να είναι τα πράγματα στη Σομαλία;». Κατά τη διάρκεια της ολοήμερης παραμονής της, η Αντζελίνα Τζολί επισκέφτηκε έναν από τους τρεις καταυλισμούς, που συνολικά φιλοξενούν 285.000 πρόσφυγες.

ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ Ο ΜΟΥΝΤΕΦΕΡΙΝΓΚ

Αναγκαστική προσγείωση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο της Στουτγάρδης πραγματοποίησε γερμανικό επιβατικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε, μεταξύ άλλων, ο ηγέτης του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, Φραντζ Μουντεφέρινγκ. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη γερμανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας το αεροσκάφος τύπου Fokker 100, το οποίο απογειώθηκε χθες το πρωί από τον αερολιμένα Τέγκελ του Βερολίνου, παρουσίασε βλάβη στο σύστημα προσγείωσης. Το αεροπλάνο πραγματοποίησε, εν τέλει, αναγκαστική προσγείωση σε ειδικό στρώμα αφρού, δίχως κανείς εκ των 72 επιβατών να τραυματιστεί σοβαρά. «Ηταν μια δύσκολη κατάσταση, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της προσγείωσης χωρίς ρόδες», δήλωσε ο κ. Μουντεφέρινγκ. «Η προσγείωση στον αφρό, πάντως, ήταν πιο ήπια απ’ ό,τι περίμενα», πρόσθεσε.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Καταργείται η εξέταση DΝΑ

ΠΑΡΙΣΙ. Την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να καταργήσει το αμφιλεγόμενο μέτρο, που προβλέπει τη διενέργεια εξετάσεων DNA για όσους μετανάστες επιθυμούν να φέρουν τις οικογένειές τους στη χώρα, χαιρέτισαν χθες οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το νομοθέτημα, που ψηφίστηκε εν μέσω έντονων διαμαρτυριών το 2007 επρόκειτο να ισχύσει από τις 10 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας Ερίκ Μπεσόν δήλωσε ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται εξαιτίας της αδυναμίας των κατά τόπους προξενείων να διενεργήσουν τέτοιες εξετάσεις. Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι, είχε ενώσει τη φωνή της με εκείνες επιστημόνων, θρησκευτικών ηγετών, οργανώσεων υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, βουλευτών της αριστερής αντιπολίτευσης, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης Φιγιόν, που διαφώνησαν με το νόμο το 2007.

ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ Ο ΙΑΠΩΝΑΣ Γ. ΑΜΑΝΟ

Αλλαγή φρουράς στην ΙΑΕΑ

ΒΙΕΝΝΗ. Η γενική συνέλευση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέλεξε χθες διά βοής τον νέο γενικό διευθυντή. Πρόκειται για τον Ιάπωνα πρέσβη Γιουκίγια Αμάνο, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο οποίος κάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μεταβιβάσει περισσότερες αρμοδιότητες στην Υπηρεσία, ώστε αυτή να προλάβει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και να εγκαταλείψει το απαρχαιωμένο σύστημα των εμπορικών κυρώσεων, που αποδείχθηκε ανίσχυρο. Η τετραετής θητεία του κ. Αμάνο ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ είχε επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση από τον περασμένο Ιούλιο, στη συνέλευση του 35μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή