H κατάθλιψη ίσως «κόβει χρόνια» από τους καρκινοπαθείς

H κατάθλιψη ίσως «κόβει χρόνια» από τους καρκινοπαθείς

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάθλιψη ενδέχεται να περιορίσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς που πάσχει από καρκίνο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, στην οποία συμμετείχαν 9.417 ασθενείς.

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer, έδειξαν ότι τα ποσοστά των θανάτων ήταν κατά 25% αυξημένα σε καρκινοπαθείς με συμπτώματα κατάθλιψης.

Επιπλέον, στους ασθενείς στους οποίους έχει ήδη διαγνωστεί κατάθλιψη, ήπιας ή βαριάς μορφής, τα ποσοστά θανάτων ήταν κατά 39% υψηλότερα. Ωστόσο, οι ερευνητές επισήμαναν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προτού καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα. Οι επιστήμονες πάντως δεν βρήκαν επαρκή στοιχεία για να τεκμηριώσουν τη θεωρία ότι η κατάθλιψη επιδρά στην εξάπλωση του καρκίνου στον οργανισμό των ασθενών -ο αριθμός των σχετικών μελετών είναι περιορισμένος.

Ερευνες σε ζώα κατέδειξαν ότι το στρες μπορεί να επιδράσει στην εξέλιξη ενός όγκου στον οργανισμό καθώς και τη μετάσταση του καρκίνου σε άλλα όργανα. Ενδέχεται η κατάθλιψη να επιδρά στις ορμόνες και το ανοσοποιητικό σύστημα και ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη να έχουν την τάση να υιοθετούν συμπεριφορές που επηρεάζουν το προσδόκιμο της ζωής τους. Εχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιθανότερο να μην ακολουθούν τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει προταθεί. Με βάση ωστόσο το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι έρευνες, δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι η κατάθλιψη συμβάλει στο να μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των καρκινοπαθών. Ας σημειωθεί ότι στο παρελθόν, έρευνες είχαν δείξει ότι η κατάθλιψη επηρεάζει πολύ περισσότερο το προσδόκιμο ζωής των καρδιοπαθών. Η δρ Τζίλιαν Σάτιν, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, τονίζει ότι οι καρκινοπαθείς δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν, αν παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης όμως συνιστάται, να μιλούν με τους θεράποντες γιατρούς τους για την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή