Λογόκριναν τον Σιράκ για ένα τσιγάρο

Λογόκριναν τον Σιράκ για ένα τσιγάρο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Θύμα αντικαπνιστικής λογοκρισίας έπεσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, η αυτοβιογραφία του οποίου πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές Οκτωβρίου στα γαλλικά βιβλιοπωλεία. Στο εξώφυλλο του πρώτου τόμου, υπήρχε φωτογραφία του κ. Σιράκ από την προεκλογική του εκστρατεία το 1977, στην οποία εμφανίζεται να κρατά τσιγάρο. Αν και η επίσημη εκδοχή της καθυστέρησης της έκδοσης, που εντέλει θα κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου αφορούσε την επιθυμία του συγγραφέα να μελετήσει σημεία του χειρογράφου, η πραγματική αιτία έχει να κάνει με τον επανασχεδιασμό του εξωφύλλου, ώστε να σβηστεί το επίμαχο τσιγάρο.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος θέλησε να απαλείψει το τσιγάρο από τη φωτογραφία, καθώς βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία εκστρατείας κατά του καρκίνου. Ο πρώην πρόεδρος κάπνισε για πολλές δεκαετίες, μέχρι το 1988, οπότε και εγκατέλειψε οριστικά τη βλαβερή συνήθεια.

Το κρούσμα αντικαπνιστικής λογοκρισίας εις βάρος του κ. Σιράκ δεν είναι, όμως, το μόνο στη Γαλλία των τελευταίων ετών. Τον Ιούλιο, η διαφημιστική εκστρατεία για άρωμα διάσημου γαλλικού οίκου που εμφάνιζε τον Αλέν Ντελόν να καπνίζει, αποσύρθηκε εσπευσμένα και αντικαταστάθηκε με «επεξεργασμένη» εκδοχή της, στην οποία το τσιγάρο είχε σβηστεί από το χέρι του Γάλλου ηθοποιού. Η απόφαση της εταιρείας ελήφθη εξαιτίας των αυστηρών κυρώσεων του Νόμου Εβέν, που απαγορεύει κάθε διαφήμιση τσιγάρων ή ειδών καπνού.

Ανάλογη λογοκρισία είχε υποστεί και η κλασική ταινία «Ο Θείος μου» του Ζακ Τατί. Σε αφίσα επ’ ευκαιρία της επανέκδοσής της από την κινηματογραφική λέσχη του Παρισιού, εμφανιζόταν ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Ζακ Τατί να καπνίζει αμέριμνος την πίπα του, σήμα κατατεθέν του πρωταγωνιστή της σειράς ταινιών. Υστερα από διαμαρτυρία της διοίκησης του παρισινού μετρό, η αφίσα αποσύρθηκε για να «σβηστεί» η πίπα με ηλεκτρονικά μέσα. Η λέσχη αποφάσισε τελικά να καταργήσει οριστικά τη συγκεκριμένη αφίσα και να την αντικαταστήσει με άλλη, που απεικόνιζε ανεμόμυλους σε κίτρινο φόντο.

Το 2005, το διάσημο τσιγάρο του φιλοσόφου Ζαν-Πολ Σαρτρ είχε και αυτό «εξαφανισθεί» από αφίσα της εθνικής βιβλιοθήκης της Γαλλίας, όπως είχε γίνει και με αυτό του Αντρέ Μαλρό το 1996 σε γραμματόσημο των γαλλικών ταχυδρομείων. Μοναδική περίπτωση αντίστασης στην τάση αυτή, υπήρξε η απόφαση της εταιρείας κινηματογραφικών διανομών Warner France, που αρνήθηκε την περασμένη άνοιξη να αφαιρέσει το τσιγάρο από τα δάχτυλα της ηθοποιού Οντρέ Τοτού, που υποδυόταν τη σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία δεν μπόρεσε να διαφημίσει την ταινία στο μετρό της πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή