Νέα Υόρκη, καπνιστές σε κατ’ οίκον περιορισμό

Νέα Υόρκη, καπνιστές σε κατ’ οίκον περιορισμό

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από το Κόνεϊ Αϊλαντ μέχρι και το Σέντραλ Παρκ, η απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα και στις παραλίες της Νέας Υόρκης είναι ο επόμενος στόχος της αντικαπνιστικής σταυροφορίας του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο υπεύθυνος υγειονομικών υπηρεσιών του δήμου Τόμας Φάρλεϊ ανακοίνωσε έτσι το νέο μέτρο, αιτιολογώντας το με τη δήλωση: «Το κάπνισμα ευθύνεται για τον θάνατο 7.000 κατοίκων της πόλης κάθε χρόνο. Τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν ενήλικες να καπνίζουν στο πάρκο και οι μη καπνιστές δεν πρέπει να υποχρεούνται να αναπνέουν τον καπνό των διπλανών τους».

Και σε ανοιχτούς χώρους

Η Νέα Υόρκη δεν θα είναι η πρώτη πολιτεία που θα απαγορεύσει το κάπνισμα σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, καθώς το μέτρο έχει ήδη εφαρμοσθεί στη Γιούτα, τη Λουιζιάνα, το Μέιν και την Καλιφόρνια. Ο δήμαρχος Μπλούμπεργκ, που υπήρξε καπνιστής και είναι σήμερα λυσσώδης πολέμιος της βλαβερής συνήθειας, έχει εξαπολύσει πραγματικό πόλεμο κατά του καπνίσματος από το 2002. Το τσιγάρο απαγορεύεται σήμερα σε εστιατόρια και μπαρ, ενώ η φορολογία στον καπνό που επιβάλλεται στη Νέα Υόρκη είναι από τις επαχθέστερες στον κόσμο. Ο δήμαρχος αποκάλυψε επίσης ότι μία από τις αγαπημένες αντικαπνιστικές του τακτικές είναι να αγριοκοιτάζει όσους καπνίζουν στον δρόμο έξω από τα γραφεία τους. «Τους κοιτάζω με δυσάρεστο ύφος και -πιστέψτε με- η πίεση αυτή αποδίδει», είπε.

Οι δημοτικές υπηρεσίες καλούνται σήμερα να εφαρμόσουν το μέτρο, που θα ισχύσει στα εκατοντάδες πάρκα της πόλης και στα 22 χιλιόμετρα παραλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή