ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕΔυσανάλογη χρήση βίας κατά των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το Ισραήλ είναι το επίσημο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για τον τελευταίο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι συντάκτες του πορίσματος, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, υποστηρίζουν ότι ο ισραηλινός στρατός προέβη σε δυσανάλογη χρήση βίας κατά τη διάρκεια της προ οκταμήνου εισβολής στην παλαιστινιακή περιοχή και ότι επιπλέον εσκεμμένα δεν έλαβε τα πλέον βασικά μέτρα για την προστασία των αμάχων. «Η στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας διεξήχθη από το ισραηλινό κράτος εναντίον του συνόλου του πληθυσμού της περιοχής, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συλλογικής τιμωρίας», τονίζεται στο πόρισμα. «Η δυσανάλογη χρήση βίας ήταν επιτηδευμένη και είχε στόχο τους αμάχους», υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο του κειμένου. Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τους συντάκτες του πορίσματος για μεροληψία υπέρ της Χαμάς.

ΓΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΓΚΙΟΥΛ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Καταδίκη δημοσιογράφου

ΑΓΚΥΡΑ. Τουρκικό δικαστήριο έκρινε ένοχη για συκοφαντική δυσφήμηση του προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, τη δημοσιογράφο Σέβντα Τουρακλάρ, στην οποία και επέβαλε ποινή κάθειρξης έντεκα μηνών με αναστολή. Η κ. Τουρακλάρ είχε δημοσιεύσει στην εφημερίδα Ekspres ανέκδοτο με πρωταγωνιστές τους κ. Γκιουλ και Ερντογάν, καθώς και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Κεμάλ Ουνακιτάν, που της είχε στείλει με email ανώνυμος αναγνώστης. Στο ανέκδοτο, οι τρεις πολιτικοί παρουσιάζονται ως διεφθαρμένοι. Από την πλευρά του, ο εκδότης της εν λόγω εφημερίδας, Χακάν Μπουλέντ Γιαρντιμτσί, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε όσους τολμούν να της ασκήσουν κριτική.

«ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΟ 61% ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

Δεν θέλουν τον Γκόρντον Μπράουν

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι Βρετανοί θα προτιμούσαν οποιονδήποτε άλλον στην ηγεσία της χώρας τους, εκτός από τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, τον οποίο θεωρούν μέγα βάρος. Αυτό τουλάχιστον έδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Times και σύμφωνα με την οποία το 48% συμφωνεί ότι «οποιοσδήποτε άλλος» θα ήταν καλύτερος ηγέτης από τον Μπράουν. Επιπλέον, το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο κ. Μπράουν αποτελεί μειονέκτημα και μόνο το 34% θεωρεί ότι αποτελεί πλεονέκτημα για τη Βρετανία. Κάπως έτσι εξηγείται και η μακρά απόσταση που χωρίζει τους Συντηρητικούς (41%) από το Εργατικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού (27%), στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Κούρσα εξοπλισμών σε Λ. Αμερική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να αρχίσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής εξ αιτίας των σχεδίων της Βενεζουέλας για την αγορά ρωσικών όπλων αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, την Κυριακή, ότι η Ρωσία συμφώνησε να δώσει στη χώρα του δάνειο ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά 92 αρμάτων και αντιαεροπορικών πυραύλων προηγμένης τεχνολογίας. «Εχουμε γενικά ανησυχίες για τη δεδηλωμένη επιθυμία της Βενεζουέλας να επεκτείνει το οπλοστάσιό της, κάτι που πιστεύουμε ότι αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη σταθερότητα στο δυτικό ημισφαίριο», τόνιζε ο εκπρόσωπος μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Αυτά που θέλουν να αγοράσουν και αυτά που αγοράζουν υπερτερούν όλων των άλλων χωρών της Νότιας Αμερικής και φυσικά ανησυχούμε για μια κούρσα εξοπλισμού στην περιοχή».

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ Ή ΖΗΜΙΕΣ

Σεισμός στην Αλβανία

ΤΙΡΑΝΑ. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών Ρίχτερ συγκλόνισε χθες την Αλβανία, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημίες, όπως ανέφεραν οι Αρχές της χώρας. Το αλβανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Επιστημών ανακοίνωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 10.37 το πρωί, τοπική ώρα, κοντά στην πόλη Καβάγια, 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τιράνων. Στις 6 Σεπτεμβρίου, ένας ισχυρότερος σεισμός, μεγέθους, 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε ζημίες ή κατέστρεψε ολοσχερώς εκατοντάδες σπίτια στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Θλίψη, πόνος ραγίζουν τις καρδιές

ΣΙΔΝΕΪ. Η καρδιά μπορεί πράγματι να σπάσει από τον πόνο και τη θλίψη, απεφάνθησαν Αυστραλοί ερευνητές. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Ιδρύματος Καρδιολογικών Ερευνών της Αυστραλίας, οι άνθρωποι οι οποίοι θρηνούν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, έχουν έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. «Ανακαλύψαμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός υφίσταται μεγάλες αλλαγές μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να εμφανίσει υψηλότερη πίεση, ταχυκαρδία και αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Τόμας Μπάκλεϊ. Από τα 160 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, τα μισά είχαν χάσει τον σύντροφο της ζωής τους ή το παιδί τους. Ο κίνδυνος, που είναι υπαρκτός ακόμη και για νέους ανθρώπους, 30 ετών, μειώνεται μετά το πέρας ενός εξαμήνου και εξαλείφεται μετά τα δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή