Ελεύθερος ο Ιρακινός δημοσιογράφος

Ελεύθερος ο Ιρακινός δημοσιογράφος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Λίγες ώρες πριν από την αιφνιδιαστική επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη Βαγδάτη, που συνοδεύτηκε από ρίψη όλμων και εκρήξεις στην Πράσινη Ζώνη, αφέθηκε ελεύθερος ο Ιρακινός δημοσιογράφος Μουνταντάρ αλ Ζέιντι, ο οποίος έγινε ήρωας στον αραβικό κόσμο αλλά και παγκοσμίως γνωστός όταν, τον περασμένο Δεκέμβριο, εκσφενδόνισε το παπούτσι του στον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Ο δημοσιογράφος έγινε δεκτός με τιμές ήρωα από συγγενείς του και Ιρακινούς βουλευτές. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bagdadiya TV, στο οποίο εργαζόταν, ο δημοσιογράφος κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του υπέστη βασανιστήρια, ότι ξυλοκοπήθηκε, μαστιγώθηκε και υπεβλήθη σε ηλεκτροσόκ από κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους οποίους όμως δεν κατονόμασε. Ο αδελφός του Αλ Ζέιντι είπε ότι ο δημοσιογράφος θα έρθει αύριο στην Ελλάδα για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, αλλά και γιατί ανησυχεί για την ασφάλειά του. Ο Αλ Ζέιντι είπε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εργαστεί ξανά ως δημοσιογράφος, όμως επισήμανε ότι αυτό που επιθυμεί είναι να βοηθήσει τις χήρες και τα ορφανά του πολέμου του Ιράκ και να ασχοληθεί με ανθρωπιστική δράση.

Ο Αλ Ζέιντι έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν στις 14 Δεκεμβρίου 2008 εκσφενδόνισε το παπούτσι του στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης του Αμερικανού προέδρου και του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί. Φωνάζοντας «Αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο φιλί για σένα, σκυλί, από τις χήρες και τα ορφανά του Ιράκ», ο δημοσιογράφος προέβη στη συγκεκριμένη πράξη, η οποία αντανακλούσε το αίσθημα όχι μόνον των Ιρακινών αλλά και πολλών ακόμη στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος Μπους δεν τραυματίστηκε, αναγκάστηκε όμως να σκύψει δύο φορές για να αποφύγει το χτύπημα.

Η πράξη του Αλ Ζέιντι έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Ιρακινό πρωθυπουργό. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Αλ Ζέιντι καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση, όμως η ποινή του μειώθηκε σε 12 μήνες. Ο δημοσιογράφος αφέθηκε τελικώς ελεύθερος μετά εννέα μήνες λόγω καλής διαγωγής. Προς τιμήν του οι Ιρακινοί έχουν κατασκευάσει ένα τεράστιο μνημείο με ένα χρυσό παπούτσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή