Διαμάχη Ε.Ε. – ΗΠΑ για την κλιματική συνθήκη

Διαμάχη Ε.Ε. – ΗΠΑ για την κλιματική συνθήκη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιζήμια αντιπαράθεση για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής έχουν εμπλακεί ΗΠΑ και Ευρώπη, απειλώντας με ναυάγιο την επερχόμενη σύνοδο της Κοπεγχάγης για τη ρύθμιση των εκπομπών καυσαερίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η διχογνωμία εντοπίζεται στο πλαίσιο της νέας διεθνούς συνθήκης για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων καταγγέλλουν σήμερα την Ουάσιγκτον ότι με τη στάση της απειλεί τη συμφωνία. Η συνθήκη θα αποτελέσει το επίκεντρο της συνόδου στην Κοπεγχάγη, που θεωρείται ως η ύστατη ελπίδα για πρόληψη του φαινομένου της υπερθέρμανσης και της ανόδου των παγκόσμιων θερμοκρασιών κατά 2 βαθμούς Κελσίου, με δεινές συνέπειες.

«Αν η σύνοδος οδηγήσει σε συμβιβαστική συμφωνία, χωρίς σαφείς μεθόδους εφαρμογής της, οι πιθανότητες ανάσχεσης του φαινομένου της υπερθέρμανσης θα είναι ελάχιστες», λέει πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η διένεξη εντοπίζεται στον τρόπο υπολογισμού των εθνικών στόχων μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με την Ευρώπη να προωθεί τη διατήρηση των υπαρχόντων συστημάτων υπολογισμού, που αποφασίστηκαν στη σύνοδο του Κιότο, και τις ΗΠΑ να φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν το σύστημα υπολογισμού με νέα μέθοδο. Η ευαίσθητη φύση των διαπραγματεύσεων, όμως, κάνει τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές να διστάζουν να συγκρουστούν μετωπικά με την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία -όπως ομολογούν οι Ευρωπαίοι- έχει εμπλακεί με ζέση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, σε αντίθεση με τον Λευκό Οίκο του προέδρου Μπους. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται, πάντως, ότι οι αμερικανικές αντιδράσεις θα προκαλέσουν ναυάγιο στην Κοπεγχάγη.

«Στην Ευρώπη, θέλουμε να χτίσουμε πάνω στις αποφάσεις του Κιότο. Η αμερικανική πρόταση, όμως, θα ενταφιάσει τις συμφωνίες εκείνες. Αν χρειαστεί να αρχίσουμε τη διαδικασία από την αρχή, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2015 ή το 2016 για να δούμε κάτι αποτελεσματικό», λέει ανώτατος Ευρωπαίος διαπραγματευτής, και προσθέτει: «Αλλά, δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει τα κότσια να αντισταθεί στην Ουάσιγκτον και αυτό μπορεί να είναι το πραγματικό πρόβλημα».

Η νομικός, ειδική στα περιβαλλοντικά θέματα, Φαράνα Γιαμίν λέει: «Υπάρχει σαφής κίνδυνος, οι επιταγές της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ να οδηγήσουν σε διεθνές φιάσκο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή