Εμμεσες συνομιλίες Συρίας – Τουρκίας

Εμμεσες συνομιλίες Συρίας – Τουρκίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανέναρξη των έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ – Συρίας και την εκτόνωση της έντασης μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ συζήτησε χθες στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ. Ως προς την αποκατάσταση του διαλόγου με τους Ισραηλινούς, που διεκόπη μετά την εκλογή του Βενιαμίν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μοαλέμ δήλωσε ότι «το Ισραήλ δεν εμφανίζεται ως εταίρος στην ειρήνη», επικαλούμενος τους ισραηλινούς εποικισμούς και την κατάσταση στη Γάζα.

Συνάντηση στην Πόλη

Σε σχέση με την κρίση στις συροϊρακινές σχέσεις, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τελικώς θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση του κ. Μουαλέμ με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί, παρόντων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Είχαν προηγηθεί αντικρουόμενες πληροφορίες, καθώς μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ Ιρακινών και Σύρων διπλωματών, την Τρίτη στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Αλί αλ Ντάμπαγ απέκλεισε νέα συνάντηση, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες. Αργότερα, όμως, το κλίμα βελτιώθηκε, «κατόπιν τουρκικών νουθεσιών ή και υπομνήσεων προς Ιρακινούς περί ΡΚΚ». Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ κατηγορεί τη Συρία για υπόθαλψη δύο μελών του ιρακινού Κόμματος Μπάαθ, τα οποία θεωρεί υπεύθυνα για την επίθεση της 19ης Αυγούστου εναντίον κυβερνητικών κέντρων στη Βαγδάτη και τον θάνατο 100 ανθρώπων. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αλ Μαλικί έχει ζητήσει την έκδοσή των δύο και έχει προσφύγει και στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ζητώντας να ερευνηθεί δικαστικά η υπόθεση. Η Συρία αρνείται τις κατηγορίες.

Η ένταση μεταξύ Δαμασκού και Βαγδάτης κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο, σε συνάντηση με τουρκική διαμεσολάβηση και πάλι. Πικρά λόγια αντάλλαξαν οι κ. Μοαλέμ και Ζεμπαρί, όταν ο Ιρακινός υπουργός κατηγόρησε ευθέως τη Συρία για υπόθαλψη των φυλετικών και θρησκευτικών διενέξεων στο Ιράκ και στήριξη της βίας και της τρομοκρατίας. Στο παρασκήνιο όλων αυτών πιθανότατα κρύβεται και η διαμάχη για τα νερά του Ευφράτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή