Μειώθηκε εφέτος η τρύπα του όζοντος

Μειώθηκε εφέτος η τρύπα του όζοντος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Μικρή μείωση εμφάνισε η τρύπα του όζοντος το 2009, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Διεθνή Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Οι μετεωρολογικές συνθήκες που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η τρύπα του όζοντος θα είναι μικρότερη το 2009 από ό,τι ήταν μεταξύ 2006 και 2008, αναφέρει η υπηρεσία. Η τρύπα του όζοντος εντοπίζεται πάνω από την Ανταρκτική, ενώ η ύπαρξή της διαπιστώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980. Σχηματίζεται συνήθως τον Αύγουστο, φθάνοντας στο απόγειό της στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, προτού καλυφθεί και πάλι τον Δεκέμβριο. Το μέγεθος της οπής εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες. Φέτος, η τρύπα του όζοντας άρχισε να σχηματίζεται νωρίτερα από ό,τι συνήθως, λέει ο ειδικός της οζονόσφαιρας Γκιρ Μπρόδεν. Στις 16 Σεπτεμβρίου, η τρύπα του όζοντος είχε εμβαδόν 24 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το 2008, όμως, η τρύπα έφθασε τα 27 εκατ. τετρ. χλμ., ενώ το 2007 το ανώτατο μέγεθός της ήταν της τάξης των 25 εκατ. τετρ. χλμ.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η καταστροφή της σφαίρας του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του Ηλίου, θα αυξήσει τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος και οφθαλμικού καταρράκτη, αλλά και θα επηρεάσει αρνητικά τη χλωρίδα του πλανήτη μας.

Η τρύπα του όζοντος ευνοείται από τις ιδιαίτερα ψυχρές θερμοκρασίες σε μεγάλα υψόμετρα της ατμόσφαιρας, αλλά και από τη ρύπανση που προκαλούν οι χλωροφθοράνθρακες που χρησιμοποιούνται σε ψυκτικές συσκευές, ορισμένα πλαστικά υλικά και σπρέι αεροζόλ και έχουν συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή