Οι εκλογές κρίνουν την ελληνική εκπροσώπηση

Οι εκλογές κρίνουν την ελληνική εκπροσώπηση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή επανεκλογή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιταχύνει τις διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας ομάδας επιτρόπων της Ε.Ε. και για το μοίρασμα των χαρτοφυλακίων. Ηδη, ο κ. Μπαρόζο φέρεται να είχε αρχίσει τις προκαταρκτικές βολιδοσκοπήσεις για τη νέα σύνθεση της Επιτροπής, ενώ τα κράτη – μέλη έχουν διατυπώσει τις κατ’ αρχήν προτιμήσεις τους για το χαρτοφυλάκιο που θα επιθυμούσαν να αναλάβουν. Οι διεργασίες προχωρούν, εν αναμονή και του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, το αποτέλεσμα του οποίου θα επηρεάσει τους τελικούς συσχετισμούς δυνάμεων και στην Κομισιόν. Τυχόν επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου αλλάζει τα δεδομένα ως προς την ελληνική εκπροσώπηση στην Κομισιόν. Η επιτυχημένη θητεία του κ. Σταύρου Δήμα ως επιτρόπου Περιβάλλοντος πιθανότατα θα ανανεωνόταν εάν η Ν.Δ. συνέχιζε να βρίσκεται στην εξουσία, ενώ από ελληνικής πλευράς έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον και πάλι για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Τώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, ανάμεσα στα πρόσωπα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, εξετάζει για τη θέση του επιτρόπου, είναι και η κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία ενδέχεται, από υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ να μετακομίσει στις Βρυξέλλες.

Οι μεγάλες χώρες έχουν προτεραιότητα

Πάντως, η εκλογική αναμέτρηση και η συνακόλουθη εστίαση του εγχώριου πολιτικού ενδιαφέροντος σε αυτή, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αλλαγή κυβέρνησης, επηρεάζουν την εκπροσώπηση της χώρας μας στην Επιτροπή. Ουσιαστικά, στη διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα ο κ. Μπαρόζο για τη σύνθεση της νέας Επιτροπής και την κατανομή των χαρτοφυλακίων, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα σημαντικά χαρτοφυλάκια, όπως αυτά της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της γεωργίας, της απασχόλησης, του ανταγωνισμού, της διεύρυνσης, των εξωτερικών σχέσεων, της περιφερειακής πολιτικής, αλλά και του περιβάλλοντος, που έχει αναβαθμισθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι μεγάλες χώρες έχουν προτεραιότητα στο να πάρουν αυτό που θέλουν.

Η Ελλάδα προσδοκά σε καλύτερη διαπραγμάτευση και διεκδίκηση ενός πιο σημαντικού τομέα, εάν εγκριθεί η Συνθήκη της Λισσαβώνας και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, με αρμοδιότητες υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε. θα προέλθει από μικρότερη χώρα. Διαφορετικά, ενδεχομένως θα πρέπει να συμβιβασθεί με κάτι λιγότερο σημαντικό, με κάποιο τομέα όπως, για παράδειγμα αυτός του πολιτισμού, των οπτικοακουστικών μέσων, της αλιείας, της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τομείς που, αναμφίβολα, έχουν τη σημασία τους, δεν είναι όμως πρώτης γραμμής.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα καθυστερώντας τον ορισμό νέου επιτρόπου, δεν συμμετέχει αυτή τη στιγμή στις ζυμώσεις για την κατανομή ιδιαίτερης σημασίας χαρτοφυλακίων όπως, για παράδειγμα, αυτό της διεύρυνσης, το οποίο συνδέεται και με τα εθνικά μας θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή