Ακαρπη η συνάντηση Νετανιάχου – Μίτσελ

Ακαρπη η συνάντηση Νετανιάχου – Μίτσελ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε αδιέξοδο κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον ειδικό απεσταλμένο της αμερικανικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, για το φλέγον ζήτημα του «παγώματος» των έργων ανάπτυξης στους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί επιβεβλημένο ένα μορατόριουμ μονοετούς διάρκειας στην ανάπτυξη των εποικισμών, αλλά και των εβραϊκών συνοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ και η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να χτίζουν στα κατεχόμενα εδάφη. Ο κ. Νετανιάχου, ωστόσο, αντιπροτείνει ένα μορατόριουμ διάρκειας έξι μόλις μηνών και επιμένει ότι από το προσωρινό «πάγωμα» της ανάπτυξης πρέπει να εξαιρεθούν 2.500 διαμερίσματα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή στη Δυτική Οχθη και η ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι δύο άνδρες, πάντως, συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου αύριο.

Στο μεταξύ, την οργισμένη αντίδραση της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, αλλά και της κοινής γνώμης πυροδότησε η δημοσιοποίηση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, υποστήριξε ότι το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αμερικανοεβραίος δικαστής Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, περιγελά την Ιστορία.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ προανήγγειλε χθες μαζική διπλωματική κινητοποίηση για τον περιορισμό του διεθνούς αντικτύπου του πορίσματος και ήδη χθες ο κ. Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες αρκετών δυτικών κρατών προκειμένου να τους εκφράσει τη δυσφορία του. Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, το πρωτοσέλιδο της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας του Ισραήλ, «Γεντιόθ Αχρονόθ», με το οποίο καλούνται οι συντάκτες του πορίσματος να «φιλήσουν τα οπίσθιά μας». Εντούτοις, στο κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου οφείλει να διατάξει μια ανεξάρτητη έρευνα αναφορικά με τη δράση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως για λόγους ηθικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή