H μαφία βύθιζε… πλοία με πυρηνικά!

H μαφία βύθιζε… πλοία με πυρηνικά!

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Πλοία με πυρηνικά απόβλητα -τουλάχιστον 32- φέρεται ότι βύθιζε η μαφία στα νερά της Μεσογείου, στη νότια Ιταλία, κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ παρακάμπτοντας την κοινοτική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία τα πυρηνικά απόβλητα χρήζουν ειδικής και ιδιαιτέρως δαπανηρής επεξεργασίας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι πλοία με ραδιενεργά ή τοξικά υλικά ίσως έχουν βυθιστεί ακόμη και έξω από τις ελληνικές ακτές. Οι οργανώσεις αυτές, ανάμεσά τους και η Greenpeace, έχουν από χρόνια συντάξει καταλόγους με ονόματα «ύποπτων» πλοίων που έχουν εξαφανιστεί έξω από τις ιταλικές και τις ελληνικές ακτές την τελευταία εικοσαετία.

Με υποβρύχια ρομπότ

Χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ που έχουν τη δυνατότητα κινηματογράφησης του βυθού, οι ιταλικές Αρχές εντόπισαν σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από τις ακτές της Καλαβρίας και σε βάθος 500 μέτρων το ναυάγιο φορτηγού πλοίου μήκους 110 μέτρων, που πιστεύεται ότι είναι το «Cunsky», ένα από τα 32 σκάφη με τοξικά απόβλητα τα οποία φέρεται ότι βύθισε η μαφία. Η αποκάλυψη προκαλεί έντονη ανησυχία για την κατάσταση της υγείας των κατοίκων των εν λόγω περιοχών. Οι σχετικές έρευνες των ιταλικών Αρχών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και όπως επισήμανε ο εισαγγελέας της πόλης Πάολα, στην Καλαβρία, Μπρούνο Τζιορντάνο, αν επαληθευτεί ότι το περιεχόμενο του πλοίου είναι πράγματι πυρηνικά απόβλητα, τότε οι έρευνες θα ενταθούν προκειμένου να εντοπιστούν και άλλα πλοία που έχουν βυθιστεί.

Στις αποκαλύψεις ότι η θάλασσα έξω από τις ακτές της Καλαβρίας χρησιμοποιούνταν ως «τάφος» των πυρηνικών αποβλήτων, προέβη ο Φραντσέσκο Φόντι, μεταμεληθείς μαφιόζος, μέλος της Ντράνγκετα, της τοπικής μαφίας της Καλαβρίας.

Οπως έγραψε η ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera, ο Φόντι είπε στους ανακριτές αλλά και σε συνεντεύξεις του στην ιταλική τηλεόραση αυτή την εβδομάδα ότι ο ίδιος συμμετείχε σε τρεις επιχειρήσεις μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων – στη μία εξ αυτών, το επίμαχο φορτίο ήταν στρατιωτικό υλικό που μεταφέρθηκε από την Ολλανδία. Ο Φόντι αποκάλυψε στους ανακριτές το σημείο όπου η Ντράνγκετα βύθισε το «Cunsky», του οποίου το φορτίο ήταν 120 βαρέλια με ραδιενεργά απόβλητα, το 1992, και άλλα δύο σκάφη. Ο Φόντι ανέφερε επίσης ότι οι επιχειρήσεις ανατίναξης των πλοίων «γίνονταν βράδυ, στο σκοτάδι».

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, η δρ Μάριαν Λόιντ-Σμιθ του Εθνικού Δικτύου για τα Τοξικά Απόβλητα της Αυστραλίας τόνισε ότι, δυστυχώς, δεν αποτελούν καινούργια είδηση. «Πολύ πρόσφατα η κακή διαχείριση των απορριμμάτων λίγο έλειψε να καταστρέψει τη βιομηχανία του τυριού μοτσαρέλα, όταν το γάλα για την παρασκευή του τυριού είχε μολυνθεί από διοξίνες», είπε. Για την περίπτωση του «Cunsky» και των άλλων επίμαχων πλοίων, η δρ Λόιντ-Σμιθ τόνισε ότι το επικίνδυνο υλικό που μετέφεραν θα παραμείνει στην περιοχή για πολλά πολλά χρόνια.

Κρούσματα καρκίνου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, τα τελευταία χρόνια υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε ορισμένες περιοχές των ακτών της Καλαβρίας. Οπως επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, με έναν απλό έλεγχο στοιχείων, οι ιταλικές Αρχές θα έπρεπε να έχουν υποπτευθεί πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά ως προς τη διαχείριση των πυρηνικών και των τοξικών αποβλήτων στη χώρα. Ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Καλαβρίας, Σιλβέστρο Γκρέκο, τονίζει ότι υπάρχουν πολλά σημεία στην Ευρώπη όπου μπορεί να γίνει νομίμως η επεξεργασία των τοξικών αποβλήτων. «Δεδομένου του όγκου των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται σε καθημερινή βάση, θα έπρεπε να υπάρχουν ουρές έξω από τα ειδικά κέντρα για την επεξεργασία τους, τα οποία ωστόσο χρησιμοποιούν μόνο το 30% των δυνατοτήτων τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Τα βιομηχανικά απόβλητα κάπου πρέπει να καταλήγουν. Προφανώς και υπάρχει ζήτημα παράνομης διαχείρισης των αποβλήτων. Στο επίκεντρο του προβλήματος είναι δυστυχώς το κέρδος και το χρήμα», κατέληξε. Κοντολογίς, κοστίζει πολύ λιγότερο να φορτώσει κανείς τα απόβλητα σε ένα πλοίο και να τα πετάξει στη θάλασσα, παρά να τα επεξεργαστεί με ειδικό τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή