H Μέρκελ φλερτάρει ξανά με την ιδέα συνασπισμού με Σοσιαλδημοκράτες

H Μέρκελ φλερτάρει ξανά με την ιδέα συνασπισμού με Σοσιαλδημοκράτες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΙΣΜΠΟΥΡΓΚ. Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ οδεύει προς ανανέωση του μεγάλου συνασπισμού του οποίου ηγείται μετά τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου. Αυτό προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, ακόμη και τα υπονοούμενα του υπουργού Οικονομικών της, του Σοσιαλδημοκράτη, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος τάσσεται σαφώς υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Θεωρητικά η Μέρκελ θα ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, αλλά το προβάδισμά της στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει περιοριστεί. Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Φόρσα, οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν 3% και συγκεντρώνουν 24% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και οι Χριστιανοδημοκράτες 2% και φτάνουν το 37%. Μεγάλος χαμένος της περασμένης εβδομάδας το κόμμα της Αριστεράς του Οσκαρ Λαφοντέν, που έπεσε κατά 4 μονάδες στο 10%.

Μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον αντίπαλό της και υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών άρχισαν πλέον να μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο να παραταθεί η θητεία της τρέχουσας κυβέρνησης. Οι πολιτικοί παρατηρητές παρομοίασαν την τηλεμαχία με διένεξη ενός γηραλέου παντρεμένου ζευγαριού και προέβλεψαν ότι τα δύο κόμματα θα συγκυβερνήσουν άλλα 4 χρόνια. Ο ίδιος ο Στάινμπρουκ παραδέχθηκε εξάλλου ότι στόχος του κόμματός του είναι να αποτρέψει τη συνεργασία της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Στο μεταξύ οι περισσότεροι από τους 4 εκατομμύρια μουσουλμάνους της Γερμανίας αισθάνονται ότι ο προεκλογικός αγώνας διεξάγεται ερήμην τους. Από τους 2,8 εκατομμύρια κατοίκους της Γερμανίας με τουρκικές ρίζες, μόνο 600.000 έχουν δικαίωμα ψήφου. Μόνο έξι από τους 614 βουλευτές της ομοσπονδιακής Βουλής έχουν τουρκική καταγωγή.

Οριακή πλειοψηφία

Με βάση, πάντως, το γερμανικό εκλογικό σύστημα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που εμφανίζονται να αποσπούν γύρω στο 12% θα συγκέντρωναν οριακή πλειοψηφία.

Σχολιαστές εκτιμούν ότι μια συνέχιση της θητείας του μεγάλου συνασπισμού θα εξασφάλιζε στη Μέρκελ προστασία τόσο από τους βασικότερους αντιπάλους της, τους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και από τα συνδικάτα, τα οποία παραδοσιακά αποτελούν εκλογική δεξαμενή των Σοσιαλδημοκρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή