H Χάγη ανακοίνωσε απελευθέρωση της Μπ. Πλάβσιτς

H Χάγη ανακοίνωσε απελευθέρωση της Μπ. Πλάβσιτς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απελευθέρωση της Μπιλιάνα Πλάβσιτς, πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, καθώς και την ελάφρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του επίσης πρώην Σέρβου ηγέτη της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, ανακοίνωσε χθες το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου. Η ανακοίνωση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις μουσουλμανικών οργανώσεων για τη δικαίωση των θυμάτων της αιματηρής σύρραξης στα δυτικά Βαλκάνια το διάστημα 1992 – 95.

Σύμφωνα με την επίσημη απόφαση του προέδρου του Δικαστηρίου, Πάτρικ Ρόμπινσον, η Μπ. Πλάβσιτς, 79 ετών, η οποία επέδειξε καλή συμπεριφορά και μεταμέλεια για τις πράξεις της, πρέπει να απελευθερωθεί ανεξαρτήτως της σοβαρότητας των εγκλημάτων της. Η κ. Πλάβσιτς παραδόθηκε το 2001, μετά την έκδοση εντάλματος του Διεθνούς Δικαστηρίου εις βάρος της. Το 2002 ήλθε σε διακανονισμό με τους εισαγγελείς και ομολόγησε «τη συμμετοχή της στην επίτευξη του στόχου τής διά της βίας μόνιμης απομάκρυνσης πληθυσμών» από τη Βοσνία. Το 2003 καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κράτηση και τον ίδιο χρόνο μεταφέρθηκε σε φυλακές της Σουηδίας. Η απελευθέρωσή της επί τη βάσει της σουηδικής νομοθεσίας περί έκτισης του ενός τρίτου της ποινής, θα συντελεσθεί σε μερικές εβδομάδες.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, που κρυβόταν επί 13 χρόνια και συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008, δεν έχει αναγνωρίσει την ενοχή του. Το Διεθνές Δικαστήριο επικαλέστηκε την αναγκαία επίσπευση της δίκης του για τη μείωση από 45 σε 27 των σημείων που θεωρούνται τόπος εγκλήματος στο κατηγορητήριο εις βάρος του πρώην προέδρου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Σήμερα, δεκατέσσερα χρόνια μετά τη συμφωνία του Ντέιτον, η Βοσνία με το ταραχώδες ιστορικό παρελθόν είναι διαιρεμένη στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και τη Σερβική Δημοκρατία υπό την εποπτεία του Γραφείου Διεθνούς Υπατης Αντιπροσωπείας, την οποία δεν θέλουν οι Σέρβοι, αλλά θέλουν οι μουσουλμάνοι και οι Κροάτες.

Οι χθεσινές ειδήσεις περί Πλάβσιτς και Κάρατζιτς όξυναν τα πνεύματα στο Σεράγεβο, όπου μέλη μουσουλμανικών οργανώσεων για τα θύματα του πολέμου πυρπόλησαν φωτογραφίες δικαστών της Χάγης έξω από την έδρα του ΟΗΕ. Επίπληξη για διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων εκ μέρους του Β. Ινζκο, ανώτατου εκπροσώπου της Ε.Ε., του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης δέχθηκε ο νυν πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, επειδή χαρακτήρισε «στημένες» τις πολύνεκρες επιθέσεις με όλμους στην αγορά του Σεράγεβο και της Τούζλας το 1994 και 1995.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή