O Αλμούνια επιθυμεί να παραμείνει επίτροπος Οικονομικών

O Αλμούνια επιθυμεί να παραμείνει επίτροπος Οικονομικών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά πιθανή αλλά όχι ακόμα δεδομένη θεωρείται σήμερα η ανανέωση της θητείας του διασημότερου στην Ελλάδα Ισπανού: του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος, όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, έχει κατά καιρούς αναγνωριστεί, κάνοντας διακοπές στη χώρα, από περιπτεράδες και οδηγούς ταξί…

Θέλει να μείνει

Αν και θα πρέπει προληπτικά να επισημανθεί πως η στάση της Επιτροπής και, πολύ περισσότερο του Συμβουλίου Υπουργών έναντι της Ελλάδας και των δημοσιονομικών περιπετειών της ελάχιστα επηρεάζεται από το πρόσωπο που κατέχει το αξίωμα του επιτρόπου Οικονομικών, η ίδια η παραμονή ή όχι του κ. Αλμούνια επηρεάζεται από σειρά παραγόντων.

Ο ίδιος έχει από καιρό διευκρινίσει πως επιθυμεί να παραμείνει στις Βρυξέλλες ως επίτροπος Οικονομικών και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παραμείνει, έστω κι αν λέγεται ότι σε κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός και επίσης Σοσιαλιστής Χοσέ Λουίς Θαπατέρο του είχε προτείνει τη δημαρχία της Μαδρίτης χωρίς να βρει ανταπόκριση από την πλευρά του.

Πλεονέκτημα συνέχειας

Εκτοτε η παραμονή του στις Βρυξέλλες θεωρείται λίγο ώς πολύ βέβαιη, αλλά αυτό δεν απαντά και στο έτερο ερώτημα, του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει.

Μια παραμονή του στο Οικονομικών έχει φυσικά το πλεονέκτημα της συνέχειας και ουδείς θεώρησε ποτέ ότι δεν έχει πετύχει στο έργο του, όμως σε κάθε ανανέωση της Επιτροπής, η «τράπουλα» των χαρτοφυλακίων ξαναμοιράζεται και ορισμένοι επίτροποι υποκύπτουν στον πειρασμό ή στην πολιτική αναγκαιότητα της αλλαγής χαρτοφυλακίου.

Δύο νέα χαρτοφυλάκια

Επιπλέον δε, όπως ο ίδιος ο Μπαρόζο ανακοίνωσε, θα δημιουργηθούν δύο νέα χαρτοφυλάκια, για τις Κλιματικές Αλλαγές, που διαχωρίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, και τη Μετανάστευση, που διαχωρίζεται με τη σειρά της από τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Δικαιοσύνη. Ετσι, μένει να φανεί κατά πόσον στη νέα «μοιρασιά» ο Αλμούνια θα διατηρήσει τη θέση του και δεν θα του ανατεθεί κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως συνέβη με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος μέχρι το 2004 υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένος επίτροπος Διεύρυνσης και μετά το 2004 μάλλον ατυχής επίτροπος Βιομηχανίας…

Κάτι που δεν αλλάζει

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μια παράμετρος δεν αλλάζει: η υπαγωγή της χώρας στις κατασταλτικές διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, πιθανότατα υπό συνεχώς σκληρότερους όρους, θα συνεχιστεί μέχρις περιορισμού του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, είτε επίτροπος είναι ο Αλμούνια είτε οιοσδήποτε άλλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή