«Αγνοημένοι» νεκροί του Αφγανιστάν

«Αγνοημένοι» νεκροί του Αφγανιστάν

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Για τους περισσότερους Γερμανούς, η σκηνή ήταν πρωτόγνωρη, αν όχι σοκαριστική: σε ζωντανή αναμετάδοση από την τηλεόραση, η κηδεία τριών 20άρηδων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν. Τα φέρετρά τους ήταν καλυμμένα με τη σημαία της χώρας. Η κηδεία έγινε στο Μπαντ Ζάλντσουνγκ της Θουρριγίας, πόλη όπου εδρεύει η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού στην οποία υπηρετούσαν. Εχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Κουντούζ, εκεί όπου βρίσκεται και ο κύριος όγκος των 4.000 Γερμανών στρατιωτών που έχουν σταλεί στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός των νεκρών στις τάξεις τους έχει ξεπεράσει πλέον τους 30.

«Υψηλό το τίμημα»

Οι πρόσφατες απώλειες έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τη δυσφορία των Γερμανών πολιτών για τη στρατιωτική παρουσία της χώρας στο Αφγανιστάν. Με δεδομένο άλλωστε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες εκτελούν κυρίως αποστολές ανοικοδόμησης των υποδομών, δεν περίμεναν να υπάρχουν θύματα μεταξύ τους. Ο υπουργός Αμυνας Φρανζ Γιόζεφ Γιουνγκ, ο οποίος παρέστη στην κηδεία σημείωσε στον επικήδειο λόγο του, ότι ο θάνατος των νεαρών «δείχνει πόσο υψηλό είναι το τίμημα που έχουμε να πληρώσουμε για να ζούμε ελεύθεροι».

Συνήθως, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στις απώλειες που έχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στο Αφγανιστάν, οι οποίες έχουν χάσει 830 και 214 άνδρες αντίστοιχα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που παραθέτει η ιστοσελίδα www.icasualties.org. Εντούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην προσπάθεια συνεισφέρουν 22 ακόμη κράτη, τα οποία επίσης έχουν υποστεί απώλειες. Σε πολλές από αυτές τις χώρες, το θέαμα μιας στρατιωτικής κηδείας προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, αλλά και το παράπονο ότι οι δικοί τους νεκροί αγνοούνται.

«Η Δανία έχει στείλει 700 στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Αναλογικά με τον πληθυσμό της, πρόκειται για πολύ μεγάλη δύναμη. Οταν άνδρες της χάνουν όμως τη ζωή τους, κανείς δεν το προσέχει», σημειώνει ο Κλάους Κάρστεν Πέντερσεν, διευθυντής στη Δανέζικη Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής. Συνολικά, 24 Δανοί έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν.

Στη Γερμανία, οι πρόσφατοι θάνατοι στρατιωτών και ο αμφιλεγόμενος βομβαρδισμός που διατάχθηκε από Γερμανό αξιωματικό στις 4 Σεπτεμβρίου, ανέδειξαν το θέμα του Αφγανιστάν και στην ατζέντα των εκλογών, αναγκάζοντας τα πολιτικά κόμματα να αναφερθούν για πρώτη φορά στην ανάγκη χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή των δυνάμεων στην πατρίδα. Ο βομβαρδισμός έπληξε δύο βυτιοφόρα που μετέφεραν καύσιμα και είχαν κλαπεί από τους Ταλιμπάν. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, με τον αριθμό των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους να παραμένει ασαφής.

Από το 2001 1.386 νεκροί

Σήμερα, 108.000 ξένοι στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Οι 64.500 προέρχονται από τις ΗΠΑ, οι 9.000 από τη Βρετανία και οι 34.500 από άλλα κράτη. Συνολικά, 1.386 είναι αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2001. Οι 130 εξ αυτών είναι Καναδοί, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ολλανδία, την Αυστραλία, την Εσθονία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σουηδία, τη Πολωνία και την Ισπανία.

Στον Καναδά, το τελετουργικό της ταφής των νεκρών επαναλαμβάνεται δυστυχώς συχνά. Οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται από το Αφγανιστάν στην αεροπορική βάση της Οττάβας. Εκεί περιμένουν οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και μέλη της πολιτικής ηγεσίας. Τιμητικό άγημα απευθύνει τιμές και η αυτοκινητοπομπή ξεκινάει για το Τορόντο. Στο δρόμο, μικρές ομάδες πολιτών χαιρετούν με σημαίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή