Αποζημιώνει πολίτες-θύματα αποβλήτων της

Αποζημιώνει πολίτες-θύματα αποβλήτων της

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Πολύ κοντά στην οριστική δέσμευση για την καταβολή αποζημιώσεων σε 31.000 πολίτες της Ακτής του Ελεφαντοστού βρισκόταν χθες η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία «Τραφιγκούρα», η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες και αδιάσειστα στοιχεία της «Γκρίνπις», ρύπανε με τοξικά απόβλητα την ευρύτερη περιοχή του Αμπιτζάν, το 2006. Από τη ρύπανση έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι υπέστησαν βλάβες στο σώμα τους.

Η ρίψη τοξικών αποβλήτων, ενέργεια την οποία η εταιρεία εξακολουθεί να αρνείται, έγινε παρανόμως από το ναυλωμένο για την περίσταση πλοίο «Πρόμπο Κοάλα». Κατά την εταιρεία, τα πετροχημικά απόβλητα ήταν κατάλοιπα από βενζίνη, ανάμεικτα με καυστικά αποπλύματα. Χθες η περιβαλλοντική οργάνωση «Γκρίνπις» αποκάλυψε ότι έχει στην κατοχή της την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία της εταιρείας, απ’ όπου προκύπτει καθαρά ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι ήταν ενήμεροι ότι το φορτίο του πλοίου «Πρόμπο Κοάλα» ήταν πετροχημικά.

Εκπρόσωποι της εταιρείας και της νομικής εταιρείας που ανέλαβε την εκπροσώπηση της «Τραφιγκούρα» δήλωσαν χθες ότι οι συνομιλίες για τις αποζημιώσεις έχουν ξεκινήσει, δεν έχει οριστεί, ωστόσο, το ποσό. Η υπόθεση θα εξεταστεί στο Λονδίνο ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου τον επόμενο μήνα.

Σημειωτέον ότι το 2007 η «Τραφιγκούρα» κατέβαλε το ποσό των 197 εκατ. δολαρίων στην κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού για τον καθαρισμό της περιοχής, αλλά δεν ανέλαβε την παραμικρή ευθύνη. Φαίνεται όμως ότι οι αποκαλύψεις της «Γκρίνπις» συμβάλλουν στην αλλαγή στάσης της εταιρείας, η οποία τώρα αναλαμβάνει να αποζημιώσει χωριστά τα 31.000 θύματα.

Ερευνα για τον βαθμό και τις επιπτώσεις της ρύπανσης είχαν διεξάγει και οι ολλανδικές αρχές ύστερα από τη μάταιη προσπάθεια της εταιρείας μεταφοράς πετρελαίου και μετάλλων «Τραφιγκούρα» να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα. «Δεν γνωρίζουμε και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ τις πραγματικές επιπτώσεις της μόλυνσης», δήλωσε ο Οκετούκβου Ιπεανού, μέλος ανεξάρτητης οργάνωσης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των 31.000 θυμάτων είναι μικρός σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η μόλυνση έχει, τρόπον τινά, ριζώσει στο Αμπιτζάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή