Επίθεση κατά ειρηνευτικών δυνάμεων στη Σομαλία

Επίθεση κατά ειρηνευτικών δυνάμεων στη Σομαλία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Επίθεση αυτοκτονίας με δύο γεμάτα εκρηκτικά αυτοκίνητα πραγματοποιήθηκε χθες εναντίον της οχυρής βάσης των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ενωσης στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, προκαλώντας το θάνατο εννέα στρατιωτών, μεταξύ τους και του υποδιοικητή των ειρηνευτικών δυνάμεων της ΑΜΙSΟΜ, στρατηγού Γιουβενάλ Νιγιονκγουζούρα από την Ουγκάντα.

Λίγη ώρα μετά την επίθεση, σε ανταλλαγή πυρών πυροβολικού, άλλοι επτά άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην ταραγμένη και άνομη πρωτεύουσα της Σομαλίας. Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την απειλή από μέρους των ισλαμιστών ανταρτών της Σομαλίας, ότι θα εκδικηθούν για το θάνατο ηγετικού στελέχους της σομαλικής Αλ Κάιντα, που σκοτώθηκε τη Δευτέρα σε επιχείρηση Αμερικανών κομάντος. Η χθεσινή επίθεση στην οχυρή βάση των ειρηνευτικών δυνάμεων αποτελεί επίδειξη δύναμης των ανταρτών, που με τον τρόπο αυτό θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να χτυπήσουν ακόμη και τους καλύτερα προστατευμένους στόχους στην πρωτεύουσα.

Αυτόπτες μάρτυρες της χθεσινής επίθεσης έκαναν λόγο για δύο φορτηγά με χρώματα του ΟΗΕ, ακολουθούμενα από δύο ακόμη ημιφορτηγά με στρατιώτες που φορούσαν κυβερνητικές στολές, τα οποία εισήλθαν στη βάση από την κεντρική πύλη. «Πιστέψαμε ότι ήταν φορτηγά του ΟΗΕ, μέχρι που ακούσαμε εκκωφαντικό θόρυβο και νιώσαμε το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια μας. Αμέσως μετά, στήλη καπνού υψώθηκε στον ουρανό από το εσωτερικό της βάσης», είπε ο Φαρά Χασάν.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονταν και δύο Σομαλοί πολίτες, που είχαν προσέλθει στη βάση για να εξασφαλίσουν ιατρική περίθαλψη, αλλά και στέλεχος της σομαλικής κυβέρνησης, που βρισκόταν εκεί για διαπραγματεύσεις με αξιωματικούς της αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης.

Πρόκειται για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης AMISOM 5.000 ανδρών, μετά τη δολοφονία 11 στρατιωτών από το Μπουρούντι και τον τραυματισμό 28 συναδέλφων τους το Φεβρουάριο από επίθεση δύο βομβιστών-καμικάζι, που είχαν διεισδύσει σε βάση του ΟΗΕ. Τον Ιούνιο, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας της Σομαλίας και τουλάχιστον 30 πολίτες σε πόλη της κεντρικής Σομαλίας.

Ο σεΐχης Αλί Μοχάμετ Ρατζέ, εκπρόσωπος της ισλαμικής ανταρτικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, που θεωρείται από τις δυτικές υπηρεσίες «παράρτημα» της Αλ Κάιντα στη Σομαλία, είπε χθες ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους του αντάρτικου Σαλάχ Αλί Σαλέχ Ναμπχάν τη Δευτέρα από κομάντος των ΗΠΑ. «Εκδικηθήκαμε το θάνατο του αδελφού μας Ναμπχάν. Δύο καμικάζι αυτοκτονίας χτύπησαν τη βάση της Αφρικανικής Ενωσης. Δόξα στον Αλλάχ. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 27ης ημέρας του Ραμαζανιού. Γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση των απίστων σχεδίαζε να μας χτυπήσει μέσα στον ιερό μήνα. Αυτό ήταν ένα μήνυμα γι’ αυτούς», ανέφερε ο Ρατζέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή