Η Μόσχα υποδέχθηκε την απόφαση με συγκρατημένη αισιοδοξία

Η Μόσχα υποδέχθηκε την απόφαση με συγκρατημένη αισιοδοξία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκρατημένη αισιοδοξία καλωσόρισε η Μόσχα την απόφαση της Ουάσιγκτον να παροπλίσει το σχέδιό της για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο υποστήριξε πως μια τέτοια εξέλιξη ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των δυο χωρών, συμπληρώνοντας πως μέχρι χθες το μεσημέρι ουδεμία επίσημη ενημέρωση είχε φτάσει στο ρωσικό υπουργείο για το ζήτημα αυτό. Σε ερώτηση για το αν υπήρξε μυστική συμφωνία ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, ο Ρώσος διπλωμάτης διέψευσε αυτό το σενάριο.

Ωστόσο αποτελεί κοινή λογική πως αν υπήρξαν παρασκηνιακές διπλωματικές κινήσεις, σε αυτή τη χρονική φάση θα ήταν πολύ επιπόλαιο και άκαιρο να το ομολογήσει ο οποιοσδήποτε. Πιο θερμή η αντίδραση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής διεθνών υποθέσεων Κονσταντίν Κοσατσόφ, ο οποίος πλέκοντας το εγκώμιο του Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε πως σε σύγκριση με τα έργα Μπους, η νέα αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να κατανοεί τις θέσεις μας για κοινή δράση, η οποία θα διασφαλίσει την ειρήνη.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή στην «Κ», ρωσική διπλωματική πηγή δεν έκρυψε πως σε έναν μεγάλο βαθμό αποτελεί προϊόν της έλλογης πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα. Ο ίδιος διπλωμάτης, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, υπενθύμισε το χείριστο σημείο στο οποίο βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης Μπους, όταν μπροστά στην ανένδοτη πολιτική του τέως Αμερικανού προέδρου στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για ασύμμετρη απάντηση.

Υψηλότατο το κόστος

Εγκυροι αναλυτές χωρίς να θέλουν να μειώσουν τις προθέσεις της ενέργειας Ομπάμα, υποστηρίζουν πως καθοριστικό ρόλο στη ματαίωση του σχεδίου εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και στην Τσεχία, έπαιξε ο δαπανηρός του προϋπολογισμός. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που εξακολουθεί να πλήττει τις ΗΠΑ, έκανε την υλοποίησή του απαγορευτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή