Η Τουρκία συζητεί να αγοράσει σύστημα Patriot

Η Τουρκία συζητεί να αγοράσει σύστημα Patriot

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορία ως προς τους στόχους που θα εξυπηρετεί η αγορά αντιπυραυλικού συστήματος, πιθανότατα του αμερικανικού συστήματος Patriot, την οποία σχεδιάζει η Τουρκία, εκφράζουν Δυτικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα εξοπλισμών. «Ποια είναι η χώρα της ευρύτερης περιοχής, η οποία κατά την κρίση της Τουρκίας αποτελεί δυνάμει απειλή και πώς θα χρηματοδοτηθεί εξοπλιστικό σχέδιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εν μέσω οικονομικής κρίσης;», είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν οι ειδικοί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Απάντηση έδωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, εξηγώντας καταρχήν ότι η σχεδιαζόμενη αγορά δεν αποτελεί είδηση. «Δεν είναι κάτι το νέο. Πέραν αυτού, δεν θεωρούμε ότι υφίσταται οιαδήποτε απειλή εκ μέρους γειτονικών χωρών, αυτό είναι ξεκάθαρο. Μάλλον πρόκειται για συνολική προσέγγιση σχετική με την ασφάλεια, παρά με συγκεκριμένη απειλή. Η Τουρκία δεν απειλείται από κανένα», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιον ότι επείσθησαν απολύτως όσοι επισημαίνουν τη γενικότερη συγκυρία που περιβάλλει την αγοραπωλησία, η οποία εκκρεμεί ήδη από το 2006 και έγινε ξανά πρώτη είδηση πρόσφατα, δηλαδή λίγο πριν ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοινώσει την αναστολή του σχεδίου εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με το Ιράν», σημείωναν χθες ξένοι αναλυτές, ενώ οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έγραψαν χθες ότι το νέο αντιπυραυλικό σύστημα που εξετάζει η κυβέρνηση Ομπάμα, προβλέπει αρχικά ανάπτυξη πυραύλων SM – 3, που αρχικά θα εγκατασταθούν σε πολεμικά πλοία και στη συνέχεια είτε στη νότια Ευρώπη είτε στην Τουρκία. Στο ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Τουρκία είχαν αναφερθεί πρόσφατα και τουρκικά δημοσιεύματα.

Χρονικό των δηλώσεων για την αγορά

Ποια είναι η διασύνδεση γεγονότων και ανακοινώσεων θα φανεί στο μέλλον. Το βέβαιο είναι ότι στις 9 Σεπτεμβρίου σε ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου αναφέρεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση στην Τουρκία συστοιχίας πυραύλων Patriot PAC – 3 και το σχετικό εξοπλισμό αντί 7,8 δισ. δολαρίων. Στις 14 Σεπτεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε με ανακοίνωσή του ότι η ενημέρωση προς το Κογκρέσο αφορά διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο εκσυγχρονιστικού προγράμματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το 2006. Τότε είχαν κληθεί να καταθέσουν προσφορές η αμερικανική Raytheon, κατασκευαστής των Patriot, μια κινεζική και μια ρωσική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών εφημερίδων, η Ρωσία έχει έτοιμη «αντιπροσφορά» αξίας 9,5 δισ. δολαρίων, στην οποία εκτός S-300, περιλαμβάνονται και δυο νέα αντιπυραυλικά συστήματα. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Rosoboron Export στη Βατάν η τελευταία ρωσική προσφορά είναι άκρως δελεαστική και «ευέλικτη» ως προς την τιμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή