ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ

Ορκίστηκε η κυβέρνηση Μπερίσα στην Αλβανία

ΤΙΡΑΝΑ. Ορκίστηκε, χθες, ενώπιον του προέδρου της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι και ύστερα από μακρά περίοδο διαβουλεύσεων η νέα κυβέρνηση της χώρας. Το νέο κυβερνητικό σχήμα προέκυψε από τον πολιτικό συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος του Σάλι Μπερίσα, του Σοσιαλιστικού του Ιλίρ Μέτα και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Φατμίρ Μεντίου. Η νέα κυβέρνηση είναι ολιγομελής με 15 υπουργούς. Το Κοινοβούλιο της χώρας είχε προηγουμένως εγκρίνει τον συνασπισμό δυνάμεων, τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Ο Μπερίσα δήλωσε στους βουλευτές ότι οι προσπάθειες της Αλβανίας για να ενταχθεί η χώρα στην Ε. Ε. ήταν ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος στόχος της κυβέρνησής του. Ο κ. Μπερίσα ανέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στον Ιλίρ Μέτα, τον οποίον όρισε και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

ΓΙΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΕΙΧΕ ΤΕΜΑΧΙΣΕΙ ΝΕΑΡΗ ΤΟΥΡΚΑΛΑ

Παραδόθηκε ο δολοφόνος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της νεαρής Τουρκάλας Μουνεβέρ Καραμπουλούτ, της οποίας το σώμα βρέθηκε τεμαχισμένο σε κάδο απορριμμάτων πριν από επτά μήνες στην Κωνσταντινούπολη, παραδόθηκε χθες στην αστυνομία. Πρόκειται για τον ανήλικο Τζεμ Γκαρίπογλου, γόνο γνωστής οικογένειας εφοπλιστών της Τουρκίας, που φερόταν να έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Ο νεαρός παρουσιάστηκε χθες στα ξημερώματα, συνοδεία του δικηγόρου του, στη Γενική Ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης και θα παραπεμφθεί για δίκη ενώπιον του δικαστηρίου ανηλίκων. Η άγρια δολοφονία της κοπέλας είχε ξεσηκώσει την κοινή γνώμη στην Τουρκία και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επεχείρησαν να λιντσάρουν τον νεαρό, έξω από το κτίριο της αστυνομίας.

ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΥΨΟΣ 2,46 ΜΕΤΡΑ

Ο ψηλότερος άνδρας του κόσμου

ΑΓΚΥΡΑ. Ο ψηλότερος άντρας του κόσμου, ο Τούρκος Σουλτάν Κοσέν, ο οποίος έχει ύψος 2 μέτρα και 46 εκατοστά, δήλωσε πως το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συναντήσει τον έρωτα και να βρει ένα αυτοκίνητο στα μέτρα του. Ο 26χρονος άντρας έχει τις μεγαλύτερες παλάμες -27,5 εκατοστά- και τις μεγαλύτερες πατούσες -36,5 εκατοστά- όπως διευκρίνισαν οι αρμόδιοι του βιβλίου Ρεκόρ Γκίνες σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Το ύψος του ξεπερνά αυτό του Ουκρανού Λεονίντ Σταντίκ, που είναι μόνο… 2,36 μέτρα.

ΛΟΥΚΕΤΟ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Κλείνει το 2010 το Γκουαντάναμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ως τον Ιανουάριο του 2010 η διάσημη αμερικανική φυλακή Γκουαντάναμο στην Κούβα θα κλείσει, όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί από την αμερικανική κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε στο BBC ο Ντάνιελ Φριντ, επικεφαλής της επιχείρησης. Η μεταφορά κρατουμένων προς άλλες χώρες είναι τεράστιο και περίπλοκο πρόβλημα, δήλωσε ο κ. Φριντ, προσθέτοντας όμως ότι θα «πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και θα κλείσουμε τη φυλακή».

ΣΤΟΧΟΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Συνάντηση Τούρκων – Ιρανών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Με στόχο την προώθηση συνεργασίας σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, κυρίως όμως στον οικονομικό τομέα, ανώτατοι αξιωματούχοι από την Τουρκία και το Ιράν συναντώνται αυτό το διήμερο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαιρέτισε τη διήμερη σύνοδο ως ένα νέο μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικές χώρες, των οποίων οι σχέσεις πολλές φορές έχουν διαταραχθεί εξαιτίας των Κούρδων ανταρτών. «Το αντικείμενο της διήμερης συνόδου είναι να διασφαλίσουμε την οικονομική δράση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, δίνοντας το περίγραμμα της οικονομικής συνεργασίας. Η συνάντηση θεωρείται προπαρασκευαστική της επικείμενης επίσκεψης στη Βαγδάτη, τον Οκτώβριο, του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

ΚΑΡΦΩΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΣΥΡΙΓΓΑ ΣΤΟ ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ

Στη φυλακή τέσσερις Ουιγούροι

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ. Τέσσερις Ουιγούροι καταδικάστηκαν χθες σε κάθειρξη 8 έως και 15 ετών επειδή χρησιμοποίησαν σύριγγες για να καρφώσουν μια γυναίκα στο λαιμό στην εθνικά διχασμένη πόλη Ουρουμτσί, κοντά στα δυτικά σύνορα της Κίνας. Το δικαστήριο της πόλης έκρινε ενόχους τους τέσσερις για το ότι σχεδίαζαν επίθεση με σύριγγες εναντίον Κινέζας Χαν σε υπόγειο σιδηρόδρομο της Ουρουμτσί. Οι καταδικασθέντες εμφανίστηκαν με δάκρυα στα μάτια, αρνήθηκαν την ενοχή τους και δήλωσαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν κατά πολύ τα δημοσιεύματα για επιθέσεις με σύριγγες, οδηγώντας δεκάδες εκατοντάδες Κινέζους Χαν να ζητήσουν την παραίτηση του γ. γ. του τοπικού Κομμουνιστικού Κόμματος με την κατηγορία ότι δεν διαφύλαξε την ασφάλειά τους.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 80 ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΚΥΡΙΩΣ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ

Επιδρομή στη βόρεια Υεμένη

ΣΑΝΑΑ. Πάνω από 80 πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη βόρεια Υεμένη, καθώς ο στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του εις βάρος σιιτών ανταρτών. Οπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφος που στόχευε εκτοπισμένες οικογένειες, οι οποίες στην προσπάθειά τους να προφυλαχθούν, είχαν συγκεντρωθεί κάτω από δένδρα στην περιοχή Αντι, επαρχία της Αμράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή