ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στην αντιπυραυλική ασπίδα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η αμερικανική κυβέρνηση εγκαταλείπει τα σχέδια για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα. «Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε μια νέα προσέγγιση στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία και στο βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν. Η νέα αυτή προσέγγιση θα χρησιμοποιεί συστήματα που αποδεδειγμένα λειτουργούν αποτελεσματικά και με αποδεκτό κόστος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Επισήμως, ο λόγος για τη ριζική αλλαγή πλεύσης στο κρίσιμο ζήτημα της ασπίδας, που επρόκειτο να εγκατασταθεί στην επικράτεια της Τσεχίας και της Πολωνίας, είναι «οι νέες πληροφορίες που συνέλεξαν οι μυστικές υπηρεσίας για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν», όπως υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Σύμφωνα πάντοτε με αυτές τις πληροφορίες, το Ιράν επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και όχι σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν άμεσα το αμερικανικό έδαφος. Ως εκ τούτου, το Πεντάγωνο εξετάζει την εγκατάσταση πυραύλων αναχαίτισης σε πολεμικά πλοία που θα περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή, αντί για χερσαία συστήματα στην ανατολική Ευρώπη.

Εντούτοις, εδραιωμένη είναι πλέον η πεποίθηση πως η εγκατάλειψη της αντιπυραυλικής ασπίδας αποτελεί χειρονομία καλής θέλησης της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα, μετά την «ψυχροπολεμική» θητεία Μπους στον Λευκό Οίκο. Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα τονίζουν πως δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση ανακοινώθηκε λίγο πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο των «20».

Εντονες αντιδράσεις

Εντονότατες ήταν οι ενστάσεις της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης, στελέχη της οποίας κατηγόρησαν τον πρόεδρο για υποχωρητική στάση απέναντι στις πιέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τζον Μακέιν έκανε λόγο για απογοητευτική απόφαση, η οποία ενδεχομένως να υπονομεύσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη. Παγωμένες ήταν και οι αντιδράσεις στην Τσεχία και την Πολωνία, αν και οι πολιτικές ηγεσίες των δύο κρατών προσπάθησαν να κρύψουν τη δυσφορία τους. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, στο έδαφος της οποίας θα εγκαθίσταντο δέκα συστοιχίες πυραύλων αναχαίτισης, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον κ. Ομπάμα και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προστατεύουν την ασφάλεια της χώρας του.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε επισήμως για την πρόθεση του κ. Ομπάμα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Αντιθέτως, ικανοποίηση επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσβλέπουν σε άμεση βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων. Ο γ. γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, επικρότησε την εγκατάλειψη της ασπίδας, χαρακτηρίζοντάς τη «θετικό βήμα».