Αποχρωσεις

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί τζαμί, το βράδυ συναγωγή

Οσο απίθανο κι αν ακούγεται, δεδομένης της χρόνιας ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, Εβραίοι και Αραβες μουσουλμάνοι εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στον ίδιο χώρο. Το κτίριο της εβραϊκής συναγωγής, στα περίχωρα της Βιρτζίνια, λειτουργεί το πρωί της Παρασκευής ως τζαμί και το βράδυ μετατρέπεται εκ νέου σε συναγωγή. Πώς συνέβη αυτό; Οι Εβραίοι της περιοχής, ευαισθητοποιημένοι από το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι συντοπίτες τους αναζητούσαν να νοικιάσουν χώρο προσευχής για το Ραμαζάνι, προσφέρθηκαν να τους παραχωρήσουν τμήμα του δικού τους κτιρίου, ώστε να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Διστακτικοί και επιφυλακτικοί, στην αρχή, οι πιστοί και από τις δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη, ώστε ορισμένοι άρχισαν ήδη να σκέφτονται το ενδεχόμενο ενός κοινού ταξιδιού στη Μέση Ανατολή.

Το γαλάζιο καλμάρει

Το απαλό γαλάζιο φως με το οποίο θα εφοδιάσει τους σταθμούς της μια ιαπωνική εταιρεία σιδηροδρόμων υποτίθεται ότι θα κάνει τη διαφορά και θα περιορίσει το ποσοστό όσων επιλέγουν τις ράγες του τρένου για να θέσουν τέλος στη ζωή τους. Το ποσοστό των αυτοκτονιών στην Ιαπωνία, ήδη ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έχει αυξηθεί έτι περαιτέρω αφότου η χώρα εισήλθε στη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, με την ανεργία να βρίσκεται στα ύψη. Οι οικονομικές δυσχέρειες, σε συνδυασμό με τη δυσθυμία ορισμένων, αποτελούν την κυριότερη αιτία αυτοκτονιών στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπου ενδεικτικά, στο πρώτο μισό του χρόνου, η αστυνομία κατέγραψε 17.076 αυτοκτονίες, αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 4,7% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Οι ειδικοί λένε ότι το απαλό γαλάζιο καλμάρει, φτιάχνει τη διάθεση και εν τέλει μπορεί να αποτρέψει κάποιους από το απονενοημένο διάβημα.

Τα εν οίκω μη εν δήμω

Μια παρέα δεσμοφυλάκων στο Σίδνεϊ άφησε τον θυμό της να ξεχειλίσει εναντίον του διευθυντή των φυλακών, στο σύγχρονο… ημερολόγιο, καθώς συζητούσαν γι’ αυτόν μέσω Facebook. Αυτό σημαίνει ότι κάμποσοι άλλοι της ευρύτερης διαδικτυακής παρέας ενημερώνονταν παράλληλα για τους χαρακτηρισμούς και τις απόψεις που οι «πέντε» αντάλλασσαν για τον διευθυντή τους, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φθάσει στα δικαστήρια. Οι «Πέντε» κατηγορούνται τώρα για «παράβαση καθήκοντος» και απειλούνται με απόλυση, καθώς θεωρείται ότι υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Εκείνοι πάλι διατείνονται ότι δεν αισθάνονται ότι διέπραξαν κάποιου είδους έγκλημα, καθώς απλώς συζητούσαν ένα θέμα της δουλειάς, όπως ακριβώς θα έκαναν αν είχαν βγει για καφέ με τους φίλους τους. Εμ, εδώ έγκειται η διαφορά, όπως επισημαίνει και ο Πίτερ Μπλακ, λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ: άλλο να συζητάς με φίλους στο καφενείο ή στην παμπ, οπότε το πολύ πολύ κάποιος να κρυφακούει από το διπλανό τραπέζι, κι άλλο να επικοινωνείς διαδικτυακά, οπότε πολλά μάτια θα δουν ό, τι έγραψες κι αυτό μπορεί όντως να συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση. Αλλά επ’ αυτού ερίζουν ακόμη οι ειδικοί.

Στρώνουν τα φρύδια

Οι τρίχες στους άνδρες είναι πια αυτό που λέμε ντεμοντέ, πόσω μάλλον τα πυκνά φρύδια, για τα οποία φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως οι Βρετανοί, επισκεπτόμενοι ινστιτούτα ομορφιάς για να τα αφαιρέσουν και να τους δώσουν τη σωστή γραμμή. Κατά 40% λένε οι ειδικοί ότι έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις ανδρών στους χώρους τους, ώστε να απαλλαγούν από τις ανεπιθύμητες τρίχες, οι οποίες μπορεί να εμποδίζουν την όρασή τους και τότε ασφαλώς χρειάζονται απομάκρυνση, αλλά μπορεί να επηρεάζουν και τη γοητεία τους, οπότε δεν τίθεται θέμα να σκέπτονται κατ’ ελάχιστον ότι μπορεί και να τα αφήσουν να ξεπετάγονται ανεξέλεγκτα πάνω από τα όμορφα μάτια τους. Από κοντά και οι ειδικοί, οργανώνουν συναντήσεις ομορφιάς μόνο για άνδρες, οι οποίες πιθανότατα δεν έχουν να ζηλέψουν το παραμικρό από τις αντίστοιχες γυναικείες. Ολοι όμορφοι και όλες όμορφες πια στον σύγχρονο κόσμο μας…

Διαφωνία για τον χορό

Η Ινδονησία κατηγορεί τη Μαλαισία ότι της «έκλεψε» έναν παραδοσιακό χορό του Μπαλί. Η ιδιότυπη αυτή διαμάχη ξέσπασε τον περασμένο Αύγουστο, όταν σε κάποιες τουριστικές διαφημίσεις ο χορός pendet παρουσιαζόταν ως μαλαισιανός, ενώ είναι παραδοσιακός χορός της πλειοψηφίας των ινδουιστών στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας. Στην πραγματικότητα, η Μαλαισία δεν είχε καμιά διάθεση να κλέψει τους χορούς των Ινδονήσιων, το λάθος ήταν του Discovery Channel το οποίο ενδεχομένως έμπλεξε τα βίντεο, προκαλώντας την δικαιολογημένη (;) μήνιν τους. Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Τζακάρτα, σε μια προσπάθεια να λύσουν την παρεξήγηση, αφού τέτοιες παρεξηγήσεις συμβαίνουν συχνά μεταξύ γειτόνων. Οι δύο υπουργοί προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και παραδέχθηκαν ότι κάποια στοιχεία των παραδόσεών τους μπορεί να είναι τόσο συγγενή, ώστε να συγχέονται από τρίτους. Οσοι γνωρίζουν, άλλωστε, στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης γνωρίζουν επίσης πόσο συγγενή είναι ορισμένες φορές με εκείνα των Βαλκάνιων γειτόνων μας. Κι άντε να βρεις μετά ποιος «έκλεψε» ποιον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή