Επίθεση στο κέντρο της Καμπούλ

Επίθεση στο κέντρο της Καμπούλ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καρδιά της Καμπούλ χτύπησε χθες βομβιστής αυτοκτονίας, με στόχο αυτή τη φορά ιταλική αυτοκινητοπομπή κοντά σε συνοικία όπου βρίσκονται πρεσβείες και στρατιωτικές βάσεις. Εξι Ιταλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, ασάφεια όμως επικρατεί ως προς τα θύματα της αφγανικής πλευράς. Κατά μία εκδοχή τραυματίσθηκαν 10 Αφγανοί πολίτες, το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, όμως, ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκαν 10 Αφγανοί και 55 τραυματίσθηκαν. Η έκρηξη έγινε αισθητή σε κτίρια της περιοχής, ενώ έσπασαν τζάμια σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά επίθεση στο κέντρο της Καμπούλ στο διάστημα πέντε εβδομάδων, γεγονός που ώς ένα βαθμό δικαιώνει Αμερικανούς και Ευρωπαίους αναλυτές που κάνουν λόγο για σταδιακή μετατόπιση του κέντρου βάρους των επιθέσεων των Ταλιμπάν από τον Νότο προς τον Βορρά και την αφγανική πρωτεύουσα. Την ευθύνη της χθεσινής επίθεσης ανέλαβε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

Δηλώσεις Μπερλουσκόνι

Αρχικά η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των 3.250 Ιταλών στρατιωτών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της στρατιωτικής αποστολής του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο «υπερβολικός», σύμφωνα με επικριτές της κυβέρνησης, αριθμός Ιταλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος του πανταχόθεν βαλλόμενου Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Την πρόθεση της Ιταλίας να αποσύρει «το ταχύτερο δυνατόν» τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν εξέφρασε χθες το βράδυ ο ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες Ιταλός πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για «αρχικό στάδιο», στη διάρκεια του οποίου μελετάται δραστική μείωση του αριθμού των Ιταλών στρατιωτών. Από το 2004 έχουν συνολικά σκοτωθεί στο Αφγανιστάν 21 Ιταλοί στρατιώτες.

Η θρασύτατη επίθεση κατά της ιταλικής αυτοκινητοπομπής συνέπεσε σχεδόν με την πρώτη δημόσια ομολογία περί εκλογικής νοθείας του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των Ευρωπαίων παρατηρητών, που εποπτεύουν τις εκλογές, ότι «δεσμεύουν» το ένα τέταρτο των συνολικά 5,6 εκατ. ψήφων, έως ότου αποδειχτεί η εγκυρότητά τους. «Υπήρξαν κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που επέδειξαν μεροληψία υπέρ εμού. Συνεχίζω να πιστεύω όμως στην εγκυρότητα των εκλογών, την εντιμότητα του αφγανικού λαού και της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Καρζάι. «Πρόκειται για εντελώς εσφαλμένη τακτική. Ολα αυτά εξυπηρετούν τους Ταλιμπάν, αυτοί θα βγουν νικητές από την αναμέτρηση», δήλωσε ο αντίπαλος του προέδρου Καρζάι, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή