Διαδήλωση εναντίον του Αχμεντινετζάντ

Διαδήλωση εναντίον του Αχμεντινετζάντ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Τεχεράνης, στο πλαίσιο διαδήλωσης με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ιερουσαλήμ, ημέρας στη διάρκεια της οποίας εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στο Ισραήλ και την υποστήριξή τους στους Παλαιστινίους. Η διαδήλωση όμως έλαβε χαρακτήρα εναντίωσης κατά του προέδρου Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, καθώς πολλοί από τους διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον του, και υπέρ του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, του μετριοπαθούς πολιτικού του αντιπάλου, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Φωνάζοντας «Θάνατο στον δικτάτορα», οι διαδηλωτές αψήφησαν την ισχυρή αστυνομική παρουσία και τις προειδοποιήσεις της ιρανικής κυβέρνησης για οποιαδήποτε απόπειρα μετατροπής της Ημέρας της Ιερουσαλήμ σε διαδήλωση κατά του Αχμεντινετζάντ.

Ενδεικτικό της σύγκρουσης που συνεχίζεται μεταξύ σκληροπυρηνικών και μετριοπαθών στο Ιράν, μετά το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, είναι ότι στη διαδήλωση, άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες χτύπησαν με λοστούς ορισμένους από τους διαδηλωτές, ενώ επετέθησαν και κατά του Μοχάμεντ Χαταμί, πρώην προέδρου του Ιράν, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής. Κατά τη διάρκεια τη συμπλοκής, οι γνωστοί αφαίρεσαν τον κεφαλόδεσμο του Χαταμί και προσπάθησαν να τον χτυπήσουν. Ο πρώην πρόεδρος ωστόσο δεν τραυματίστηκε,, καθώς επενέβησαν υποστηρικτές του, αλλά και αστυνομικοί. Η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις τουλάχιστον 10 ατόμων για τα επεισόδια, όμως το κλίμα έντασης στην Τεχεράνη διατηρήθηκε. Λίγο πριν από τη διαδήλωση, ο Ιρανός πρόεδρος Αχμεντινετζάντ προέβη, μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά του Ισραήλ, λέγοντας πως το Ολοκαύτωμα είναι ψεύδος και μύθος και ότι είναι απλώς η αφορμή για να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ, του οποίου οι ημέρες είναι μετρημένες. «Η σύγκρουση με το σιωνιστικό καθεστώς είναι θρησκευτικό και εθνικό καθήκον», πρόσθεσε.

Επεισόδια όμως με αφορμή την Ημέρα της Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν, όπως στην Ταυρίδα και το Ισφαχάν, όπου η ισλαμική πολιτοφυλακή Μπασίτζ επιτέθηκε σε διαδηλωτές που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στον Αχμεντινετζάντ.

Τέλος, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν, προκειμένου να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή