Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν πόντους

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν πόντους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Αγκελα Μέρκελ και το συντηρητικό κόμμα της διατηρεί σταθερά το προβάδισμα στις προτιμήσεις των Γερμανών ψηφοφόρων και η Γερμανίδα καγκελάριος πιθανότατα θα σχηματίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό της αρεσκείας της, μετά τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, παρά τα δημοσκοπικά κέρδη των κεντροαριστερών αντιπάλων της.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων για τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF -των τελευταίων πριν από τις εκλογές του Σαββατοκύριακου- η κ. Μέρκελ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους του FDP, έστω και με ισχνή πλειοψηφία, παρότι ο αντίπαλός της, ο κ. Σταϊνμάγερ του SPD, βγήκε κερδισμένος από το ένα και μοναδικό ντιμπέιτ μεταξύ τους, την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ λαμβάνουν ποσοστό 35% και οι Φιλελεύθεροι 14%. Οι Σοσιαλδημοκράτες 26%, οι Πράσινοι 10% και το Αριστερό Κόμμα 11%. Το Αριστερό Κόμμα απαρτίζεται κυρίως από απογοητευμένους πρώην Ανατολικογερμανούς και απογοητευμένους Σοσιαλδημοκράτες του SPD. Αν και δεν κατόρθωσε να επωφεληθεί από την οικονομική κρίση, δεδομένου ότι έχει αρχίσει η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, εντούτοις, πέτυχε να στρέψει τα βλέμματα προς το μέρος του, όταν έθεσε ζήτημα επιστροφής των γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, κάτι το οποίο επιθυμεί το 80% της κοινής γνώμης.

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ZDF, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνουν 36%, οι Φιλελεύθεροι 13% οι Σοσιαλδημοκράτες 25%, ενώ Πράσινοι και Αριστερό Κόμμα εμφανίζονται με το ίδιο ποσοστό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD κέρδισε μέχρι και τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό συνέβη κατά τα φαινόμενα εις βάρος των εξ αριστερών αντιπάλων του και όχι εις βάρος του κόμματος της κ. Μέρκελ, το οποίο διατήρησε σταθερό το ποσοστό του. Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ARD, το 58% των ερωτηθέντων επιθυμεί αλλαγή κυβέρνησης και μόνο 35% πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από τον «μεγάλο συνασπισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή