Πιέζουν οι ΗΠΑ για συνάντηση μεταξύ Αμπάς – Νετανιάχου

Πιέζουν οι ΗΠΑ για συνάντηση μεταξύ Αμπάς – Νετανιάχου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε αγώνα δρόμου αποδύθηκε χθες το πρωί ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλίσει την πραγματοποίηση της συνάντησης μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανιάχου, και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα. Η παλαιστινιακή πλευρά έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Αμπάς με τον κ. Νετανιάχου, όσο ο τελευταίος αρνείται να δεσμευτεί για το «πάγωμα» ανάπτυξης εποικισμών της Δυτικής Οχθης. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όντας εγκλωβισμένος ανάμεσα στα γεράκια του κυβερνητικού του συνασπισμού, προτείνει μορατόριουμ διάρκειας έξι μόλις μηνών στην ανάπτυξη των εποικισμών και απαιτεί να εξαιρεθούν απ’ αυτό 2.500 υπό κατασκευήν κατοικίες και η ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις

Αρτι αφιχθείς από το Αμμάν της Ιορδανίας, ο κ. Μίτσελ συναντήθηκε για τριάντα λεπτά με τον κ. Νετανιάχου και στη συνέχεια μετέβη εσπευσμένα στη Ραμάλα προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Νετανιάχου συγκάλεσε στη συνέχεια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αργά χθες το απόγευμα αναμενόταν να συναντηθεί και πάλι με τον κ. Μίτσελ. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι τόσο ο κ. Νετανιάχου όσο και ο κ. Αμπάς δύσκολα θα αρνηθούν την πρόσκληση του Μπαράκ Ομπάμα για συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά επέμεναν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα δεχτούν να συζητήσουν επί της ουσίας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας χωρίς μορατόριουμ στην ανάπτυξη των εποικισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή