Ρήγμα με τον Φίνι και σενάρια αποχώρησης

Ρήγμα με τον Φίνι και σενάρια αποχώρησης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με την Καθολική Εκκλησία, τον ιταλικό και διεθνή Τύπο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει πολιτικά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακούει στο όνομα Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος από στενός συνεργάτης κινδυνεύει να μετατραπεί στον χειρότερο πολιτικό του αντίπαλο.

Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία μεταξύ των δύο φάνηκε να βαθαίνει αυτήν την εβδομάδα με την ανακοίνωση του κ. Φίνι ότι σκοπεύει να ασκήσει αγωγή εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας Il Giornale, η οποία ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι για συκοφαντική δυσφήμιση. Ασκώντας έντονη κριτική στην πολιτική στάση που τηρεί τελευταία ο κ. Φίνι, ο Βιτόριο Φέλτρι, γνωστός για τη δηλητηριώδη πένα του, ο οποίος σημειωτέον επιστρατεύθηκε τελευταία, στο πλαίσιο του πολέμου που έχει ανοίξει ο Μπερλουσκόνι με τον ιταλικό Τύπο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί «σε ύποπτες σχέσεις μελών του πάλαι ποτέ νεοφασιστικού κόμματος του κ. Φίνι με κακόφημες συνοικίες», μια ακόμη απόδειξη του κατήφορου που έχει πάρει ο πολιτικός βίος στην Ιταλία.

Η ανοικτή επίθεση που εξαπέλυσε η εφημερίδα εναντίον του πρώην νεοφασίστα προέδρου της ιταλικής Βουλής τον οποίο μεταξύ άλλων κατηγορεί ότι κινείται πλέον προς τα αριστερά χαρακτηρίζοντάς τον ειρωνικά ως «σύντροφο» αποτελεί τη σοβαρότερη ίσως ένδειξη του ρήγματος που έχει κάνει την εμφάνισή του στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Διχάζουν οι μετανάστες

Το αν το πρωτοσέλιδο άρθρο αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ιταλού πρωθυπουργού, ή απλώς ο κ. Μπερλουσκόνι παρέμεινε θεατής, αφήνοντας τον Φέλτρι να κάνει τη δουλειά του παραμένει ασαφές. Το βέβαιο όμως είναι ότι λάδι στη φωτιά έριξε και ο επικεφαλής της ακροδεξιάς ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, ο οποίος αποκάλεσε τον κ. Φίνι «τρελό», για να απειλήσει στη συνέχεια με πρόωρες εκλογές αν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν υιοθετήσει σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστών. Οι θέσεις των δύο πρώην ομοϊδεατών στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, με τον κ. Μπόσι να υποστηρίζει τη γραμμή «μηδενική ανοχή στους μετανάστες», και τον κ. Φίνι να τάσσεται υπέρ της χορήγησης πολιτικών δικαιωμάτων στους νόμιμους μετανάστες.

Η ένταση μεταξύ του κ. Μπερλουσκόνι και του κ. Φίνι υποφώσκει τους τελευταίους μήνες καθώς οι δύο φαίνεται πλέον να διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, όπως η πρόταση για την επαναφορά προηγούμενων ερευνών της ιταλικής αστυνομίας για τις δραστηριότητες της μαφίας, την οποία ο κ. Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε τρέλα, και το ερώτημα που τίθεται πλέον ανοικτά από τους πολιτικούς αναλυτές είναι το πότε ο κ. Φίνι θα αποφασίσει να έλθει σε οριστική ρήξη, προσχωρώντας στον κεντρώο χώρο.

Η πρόσφατη παρουσία του σε συνέδριο του κεντρώου κόμματος UDC του Πιερ Φερνινάντο Κασόνι, πάντως, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει τις ψήφους των δυσαρεστημένων καθολικών πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια περί επικείμενης αποχώρησης του κ. Φίνι.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένους αναλυτές, οι απειλές Φίνι δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα, καθώς παρά την αποδυναμωμένη εικόνα του Μπερλουσκόνι εξαιτίας των σεξουαλικών σκανδάλων, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραμένει εξαιρετικά ισχυρός και κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή