ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΚΡΟΙ 37 ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Φονικές βροχές στην Πόλη

ΑΓΚΥΡΑ. Σε 37 ανέρχονται οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν προάστιο της Κωνσταντινούπολης και περιοχές της βορειοδυτικής Τουρκίας. Χθες, εντοπίστηκε στη θάλασσα το πτώμα ενός κοριτσιού μόλις δύο ετών. Το παιδάκι παρασύρθηκε από τα νερά στην παράκτια πόλη Σιλιβρί κοντά στην Πόλη, την ώρα που σφοδρές πλημμύρες σάρωναν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Ενας ψαράς ήταν αυτός που βρήκε το άψυχο κορμάκι του παιδιού κοντά στην παραλία της Προύσας στη θάλασσα του Μαρμαρά.

ΜΕΤΑ ΤΟ 1948

Ειρήνη μεταξύ Puma – Αdidas

ΜΟΝΑΧΟ. Προς οριστική διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ των δύο εταιρειών Puma και Adidas, που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια ανάμεσα στα αδέλφια – ιδρυτές, φαίνεται να οδηγούνται τα διευθυντικά στελέχη και μάλιστα ετοιμάζονται να γιορτάσουν μαζί την Ημέρα της Ειρήνης στη βαυαρική πόλη Χέρζογκεναουραχ, έδρα των δύο εταιρειών. Τη δεκαετία του ’20, ο Αντι και ο Ρούντολφ Ντάσλερ ξεκίνησαν να φτιάχνουν αθλητικά παπούτσια στο πλυσταριό της μητέρας τους. Ωστόσο, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προφανώς εξαιτίας των πολιτικών διαφορών τους, τα δύο αδέλφια έστησαν τις επιχειρήσεις τους ένθεν και ένθεν ποταμού της νότιας Γερμανίας, διχάζοντας τους κατοίκους της πόλης. Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου οι υπάλληλοι των δύο εταιρειών θα σφίξουν τα χέρια και θα παίξουν ποδόσφαιρο την Ημέρα της Ειρήνης, η οποία είναι αφιερωμένη στη μη βία. Θα είναι η πρώτη κοινή δραστηριότητα από το 1948, έτος ίδρυσης των δύο εταιρειών. Καμιά από τις δύο εταιρείες δεν βρίσκεται πια στα χέρια των απογόνων των δύο αδελφών.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

«Ναι» στις εξαμερείς από τον Κιμ Γιονγκ-ιλ

ΣΕΟΥΛ. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ιλ εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει «διμερείς και πολυμερείς διαπραγματεύσεις», προκειμένου να επιλυθούν «ορισμένα ζητήματα», όπως μετέδωσε από τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Δυτικοί παρατηρητές ερμήνευσαν την τοποθέτηση αυτή ως θετική ένδειξη σε ό, τι αφορά την προοπτική επανάληψης των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το θέμα του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος με τη συμμετοχή της Πιονγιάνγκ. Το κινεζικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο πρόεδρος Κιμ προέβη σε σχετικό σχόλιο απευθυνόμενος στον απεσταλμένο του Κινέζου ομολόγου του, Χου Ζιντάο. Μετά το ναυάγιο του εξαμερούς διαλόγου τον περασμένο Απρίλιο, η βορειοκορεατική ηγεσία επέμενε έως τώρα να αξιώνει διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

ΡΩΣΟΙ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ

Στέλνουν στοιχεία για το «Αρκτικ Σι»

ΜΟΣΧΑ. Στοιχεία που συγκέντρωσαν Ρώσοι ανακριτές για τη μυστηριώδη υπόθεση της πολυήμερης εξαφάνισης του φορτηγού πλοίου «Αρκτικ Σι» εστάλησαν στη Μόσχα και βρίσκονται καθ’ οδόν προς ρωσικό λιμάνι για περαιτέρω διερεύνηση, δήλωσε, χθες διπλωματική πηγή στη Μαδρίτη, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των ερευνών της ρωσικής αποστολής στο σκάφος. «Ολα τα έγγραφα που θα ρίξουν φως στις έρευνες φορτώθηκαν σε πλοίο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που θα τα μεταφέρει στο Νοβοροσίσκ», μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρία Νοβόστι», επικαλούμενο την ίδια διπλωματική πηγή. Η πηγή παρέκαμψε την ερώτηση για το αν το πλοίο μετέφερε μυστικό φορτίο όπλων και επέμεινε ότι εστάλησαν στη Ρωσία «όλα τα αναγκαία».

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τη «Λισσαβώνα»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Ανω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε τις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Η κίνηση αυτή ενδέχεται να επηρεάσει την έκβαση του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. Η Μπούντεσρατ ενέκρινε τις αλλαγές στην εθνική νομοθεσία, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές είναι επιτακτικές προκειμένου να υπάρξει συμβατότητα μεταξύ του γερμανικού συντάγματος και της Συνθήκης. Η Μπούντεστανγκ (Κάτω Βουλή) ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τις αναγκαίες αλλαγές. Η Γερμανία και τρεις ακόμη χώρες -Τσεχία, Ιρλανδία, Πολωνία- δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη Συνθήκη. Οι ευρωσκεπτικιστές πρόεδροι στην Πράγα και στη Βαρσοβία περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Για την Ιρλανδία το δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου είναι το δεύτερο. Το πρώτο απερρίφθη. Ωστόσο, παρ’ ότι οι Ιρλανδοί εκπροσωπούν μόλις το 1% του πληθυσμού της Ε. Ε., η ψήφος τους είναι αυτή που θα καθορίσει τις μελλοντικές κινήσεις της Ευρώπης.

ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Αποτοξίνωση από το Διαδίκτυο

ΣΙΑΤΛ. Σ’ ένα τεράστιο αγρόκτημα στο Χέβενφιλντ του Σιάτλ και μάλιστα στον δρόμο που οδηγεί στο αρχηγείο της Microsoft, λειτουργεί από το καλοκαίρι κέντρο αποτοξίνωσης των εθισμένων στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για πρόγραμμα 45 ημερών, που στοχεύει στη θεραπεία ατόμων τα οποία υποφέρουν από τη λεγόμενη παθολογική κρίση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το πρόγραμμα στοιχίζει 14.500 δολάρια. Τέτοιες κλινικές ήδη λειτουργούν στην Κίνα, στη Νότιο Κορέα και στην Ταϊβάν, όπου το Ιντερνετ έχει αναχθεί σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τώρα υπήρχαν μερικά θεραπευτήρια, αλλά το γεγονός ότι το 10% των χρηστών υποφέρει από κάποιας μορφής εξάρτηση οδήγησε την ψυχοθεραπεύτρια Χίλαρι Κας να θέσει σε λειτουργία το κέντρο του Χέβενφιλντ, τονίζοντας ότι στόχος της είναι η επαναφορά του εγκεφάλου των ασθενών σε φυσιολογικά πλαίσια.

ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Θύματα των χούλιγκανς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Τρία άτομα, δύο Γάλλοι υπήκοοι κι ένας Σέρβος, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο του Βελιγραδίου πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων Παρτιζάν και Τουλούζης. Ο ένας Γάλλος φέρει τραύματα στο κεφάλι και στον θώρακα και νοσηλεύεται στην Εντατική. Οι δύο άλλοι τραυματίες νοσηλεύονται στο νευροχειρουργικό τμήμα της ίδιας κλινικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή