Κάποιοι λένε πού ’σαι Στάλιν

Κάποιοι λένε πού ’σαι Στάλιν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθισμένος στο σπίτι του στη Μόσχα, ο Λεονίντ Ζούρα, συλλογίζεται πόσο καλύτερη ήταν η ζωή με τον Στάλιν. «Ηταν μια ηρωική εποχή, η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που μια κοινωνία ήταν βασισμένη σε δίκαιες αξίες», λέει, προσθέτοντας ότι ο Στάλιν δεν διέπραξε εγκλήματα. Οι απόψεις του δεν είναι ασυνήθιστες στη σημερινή Ρωσία. Αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλους υποστηρικτές του Στάλιν, είναι ότι θα πάει στο δικαστήριο για να υποστηρίξει την άποψή του ότι ο Στάλιν δεν σκότωσε ποτέ κανέναν. Και επιμένει ότι έχει έναν αδιάσειστο μάρτυρα, τον 73χρονο εγγονό του Στάλιν, τον Γεβγένι Τζουγκασβίλι, γιο του Γιάκοβ, του γιου του Στάλιν, από τον πρώτο του γάμο. Ο Γεβγένι Τζουγκασβίλι θα μεταβεί στη Μόσχα για να καταθέσει αγωγή για δυσφήμιση εναντίον της «Νόβαγια Γκαζέτα», της μεγάλης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας της Ρωσίας.

Ο Τζουγκασβίλι ζητεί 300.000 δολάρια αποζημίωση από την εφημερίδα για ένα δημοσίευμα που έγραφε ότι ο παππούς του υπέγραψε διάταγμα για να εκτελεστούν άμαχοι. «Υπάρχει αλλαγή στην άποψη της κοινωνίας για τον Στάλιν», λέει ο Ανατόλι Γιάμπλοκοφ, δημοσιογράφος του επίμαχου άρθρου. «Σήμερα ακούμε πολύ περισσότερα για το πόσο αποτελεσματικός ηγέτης ήταν ο Στάλιν και πολύ λιγότερα για την καταστολή που εφάρμοσε». Ο Ζούρα επιμένει επίσης ότι το διαβόητο Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, με το οποίο ο Χίτλερ και ο Στάλιν διαμέλισαν μυστικά την Ανατολική Ευρώπη το 1939, δεν ήταν η αιτία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπροσθέτως υποστηρίζει ότι οι Ναζί ήταν αυτοί που διέπραξαν τη φρικτή σφαγή των Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν, το 1940 – ένα έγκλημα που η Μόσχα απέκρυπτε για 50 χρόνια, αλλά που σήμερα αναγνωρίζει ότι ήταν έργο της NKVD, της μυστικής αστυνομίας των Σοβιετικών. Σύμφωνα με τον Ζούρα, οι συνεργάτες του Στάλιν ευθύνονται για της εκκαθαρίσεις του 1937-1938. Παραδέχεται ότι ο Στάλιν δημιούργησε τα γκουλάγκ, όμως υποστηρίζει ότι όσοι φυλακίστηκαν εκεί, όπως ο συγγραφέας Αλεξάντερ Σολτζενίτσιν, το άξιζαν.

Αναπολούν

Είναι εύκολο να απορρίψει κανείς τον Ζούρα ως τρελό. Ωστόσο, πολλοί Ρώσοι σήμερα συμμερίζονται τις απόψεις του και αναπολούν τις ημέρες που η Ρωσία ήταν μια μεγάλη δύναμη υπό την ηγεσία ενός ισχυρού και ενίοτε βάναυσου ηγέτη.

Η αγωγή του Ζούρα και του εγγονού του Στάλιν θα εκδικαστεί σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την αποκατάσταση του Στάλιν. Στα σχολικά εγχειρίδια ο Στάλιν δεν περιγράφεται ως δολοφόνος, αλλά ως μεγάλος ηγέτης -με ορισμένα ελαττώματα- που νίκησε τους Ναζί και εκβιομηχάνισε τη Σοβιετική Ενωση. Ο ιστορικός Βλαντίμιρ Ριζκόφ, που αντιπολιτεύεται τη ρωσική κυβέρνηση, επισημαίνει ότι ο ρεβιζιονισμός του Κρεμλίνου αποτελεί μια προσπάθεια για να δικαιολογήσει το σημερινό απολυταρχικό πρότυπο διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή