Ο μικρότερος εξωπλανήτης

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρώτο βραχώδη εξωπλανήτη, δεκαπέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη εκτός ηλιακού συστήματος, εντόπισαν αστρονόμοι. Ο πλανήτης, που ονομάστηκε Corot-Exo-7b, προς τιμήν του δορυφόρου Κορό που τον εντόπισε τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ, με περιφέρεια 1,7 φορές εκείνης της Γης. Ο πλανήτης Κορό στον αστερισμό του Μονόκερου και σε απόσταση 500 ετών φωτός από τη Γη, πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο του σε 20 ώρες. Η τεράστια έλξη που του ασκεί, όμως, το άστρο σημαίνει ότι η περιστροφή του Κορό γύρω από τον εαυτό του έχει «παγώσει». Για το λόγο αυτόν, η μία πλευρά του πλανήτη είναι διαρκώς στραμμένη προς το άστρο και η άλλη βρίσκεται συνέχεια υπό σκιά, όπως συμβαίνει και με τη Σελήνη της Γης.

Σε συνέδριο αστρονομίας, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη, επιστημονική ομάδα υπό τον Ελβετό αστρονόμο Ντιντιέ Κελόζ, παρουσίασε τους υπολογισμούς της, που θέλουν τη μάζα του πλανήτη Κορό να είναι 4,8 φορές εκείνης της Γης. Η «ιδανική» αυτή μάζα έκανε τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι ο πλανήτης αποτελείται κυρίως από βράχους και ίσως από πάγο. Ο ήλιος του Κορό, στο μεταξύ, είναι παρόμοιος με το δικό μας, αν και νεότερος, με ηλικία δύο δισεκατομμυρίων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή