Ανησυχία από τη στάση ΗΠΑ για το κλίμα

Ανησυχία από τη στάση ΗΠΑ για το κλίμα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξανόμενη ανησυχία για τις θέσεις των ΗΠΑ στις συνομιλίες για τη διεθνή συμφωνία της Κοπεγχάγης για το κλίμα εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, την ώρα που στη Νέα Υόρκη προετοιμάζεται διεθνής διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικαλούνται έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι η απροθυμία που επιδεικνύει η Ουάσιγκτον να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία, που θα την δεσμεύει για τη μείωση των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κινδυνεύει να οδηγήσει σε αποτυχία τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Οι ίδιοι εκφράζουν έντονες αμφιβολίες ως προς την αλλαγή στάσης της αμερικανικής Γερουσίας πριν από την έναρξη της διάσκεψης, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη εσωτερικής πολιτικής βούλησης θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να τηρήσει τις όποιες δεσμεύσεις αναλάβει στην Κοπεγχάγη, είτε πρόκειται για τη μείωση των αερίων, είτε για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να προσαρμοσθούν στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι κλιματικές αλλαγές. Η στάση της Γερουσίας, άλλωστε, περιορίζει σημαντικά και το περιθώριο διαπραγμάτευσης του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδος των ΗΠΑ, Τοντ Στερν.

Η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να τηρήσει τις ισορροπίες, ικανοποιώντας από τη μια πλευρά τα αιτήματα των Ευρωπαίων για τη δημιουργία συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και καθησυχάζοντας, από την άλλη, τη Γερουσία, η οποία δεν επιθυμεί δεσμεύσεις που θα έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ. Παρότι η κυβέρνηση και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου τονίζουν ότι επιθυμούν την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, δεν επιθυμούν την επανάληψη της εμπειρίας του Κιότο το 1997, όταν η κυβέρνηση Κλίντον υπέγραψε τη συμφωνία, η οποία στη συνέχεια απερρίφθη από τη Γερουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή