Εξαπλώνεται ραγδαία η γεροντική άνοια

Εξαπλώνεται ραγδαία η γεροντική άνοια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 115 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο θα εμφανίσουν κάποιας μορφής γεροντική άνοια, όπως είναι το αλτσχάιμερ, σε όλο τον κόσμο έως το 2050 αναφέρει πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του King’s College London. Η πρόβλεψη αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς καθώς παρουσιάζει αύξηση κατά 10% στον αριθμό των ασθενών από την προηγούμενη που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2005.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα πληρέστερα στοιχεία που έχουμε από τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Από την άλλη, όμως, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο πολλαπλασιασμός του αριθμού πυροδοτήθηκε εν μέρει από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Και οικονομικό πρόβλημα

Το βάρος της φροντίδας ατόμων που πάσχουν από γεροντική άνοια δεν αποτελεί μόνον ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα αλλά και οικονομικό κυρίως για τα εθνικά συστήματα υγείας και πρόνοιας σε όλο τον κόσμο.

Γενικότερα η βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών υγείας και στη διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα που θα επηρεάσει κατά μείζονα λόγο τα πιο φτωχά κράτη και θα επιτρέψει την επιβίωση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι το 50% των πασχόντων από άνοια ζουν σε αναπτυσσόμενα κράτη. Επιπροσθέτως, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το παρόν είναι πιο ζοφερό από ό,τι πιστεύαμε καθώς το ποσοστό των ηλικιωμένων που ήδη πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια είναι πολύ υψηλότερο από αυτό είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Οπως, μάλιστα, δήλωσε ο καθηγητής του Kings College, Μάρτιν Πρινς τα χρήματα που δαπανώνται για έρευνα της νόσου είναι ελάχιστα αν κανείς αναλογισθεί τις επιπτώσεις που έχει η ασθένεια στους πάσχοντες, το κοινωνικό σύνολο και τα συστήματα υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή