ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ

Συλλήψεις ακροδεξιών χθες στο Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τριάντα πέντε πολίτες, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, συνελήφθησαν χθες από την αστυνομία του Βελιγραδίου επειδή, παραβαίνοντας την ισχύουσα απαγόρευση, προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας. Στόχος της συγκέντρωσης των ακροδεξιών στοιχείων ήταν ο πανηγυρισμός για την ακύρωση της παρέλασης ομοφυλοφίλων, προγραμματισμένης για προχθές. Η παρέλαση ακυρώθηκε ύστερα από ειδοποίηση της αστυνομίας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Οι συλληφθέντες ανήκουν στις ακροδεξιές οργανώσεις «Κίνημα 1389» και «Obraz». Αμφότερες διακηρύσσουν την εθνική καθαρότητα της Σερβίας και πολλές φορές στο παρελθόν έχουν καταδικαστεί για ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Ρομά και άλλων μειονοτήτων.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ο 18χρονος έδρασε από μίσος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Μίσος για την ανθρωπότητα» ήταν, σύμφωνα με την εισαγγελία της Βαυαρίας, το βασικό κίνητρο του 18χρονου Γερμανού, ο οποίος επιτέθηκε την περασμένη Πέμπτη εναντίον συμμαθητών και καθηγητών του με βόμβες μολότοφ και τσεκούρι, τραυματίζοντας δέκα άτομα σε σχολείο του Ανσμπαχ. Ο δράστης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά της αστυνομίας και ξύπνησε χθες από τεχνητό κώμα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με δέκα κατηγορίες, περιλαμβανομένης της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε περίπτωση που θα βελτιωθεί η υγεία του. Ο διαταραγμένος έφηβος είχε γράψει στον υπολογιστή του ότι είχε σκοπό να σκοτώσει «όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και καθηγητές.

ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ

Είχε οδηγίες κατασκευής βομβών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εννέα σελίδες με οδηγίες για την κατασκευή και χρήση βομβών βρέθηκαν στον υπολογιστή του Ναζιμπουλάχ Ζαζί, βασικού ύποπτου τρομοκράτη στην υπόθεση της συνωμοσίας με σκοπό την ανατίναξη στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έγραψαν, χθες, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Δικαστικά έγγραφα δείχνουν, επίσης, ότι στη διάρκεια των ανακρίσεών του από το FBI, ο Ζαζί, 24 ετών, δήλωσε ότι το 2008 ταξίδεψε στο Πακιστάν, όπου και εκπαιδεύτηκε στη χρήση όπλων και εκρηκτικών σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα. Ο Ζαζί και ο πατέρας του συνελήφθησαν το Σάββατο στο Κολοράντο, ενώ έρευνες για την ίδια υπόθεση γίνονται στο Πακιστάν και αλλού.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Θεατρικό έργο στα κουρδικά

ΑΓΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των μειονοτήτων εν όψει μάλιστα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Δεκεμβρίου, η Αγκυρα προχωράει σε εντυπωσιακά ανοίγματα. Εδωσε το «πράσινο φως» για ν’ ανέβει σε κρατική θεατρική σκηνή έργο όπου η γλώσσα κατα το ήμισυ θα είναι κουρδική. Σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, η θεατρική παράσταση «Living Death» θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου σε θέατρο του Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας με έντονο το κουρδικό στοιχείο. Η κουρδική γλώσσα σχετίζεται με την περσική και ήταν απαγορευμένη στην Τουρκία έως το 1991. Ωστόσο, υπό την πίεση της Ε. Ε., η Τουρκία χαλαρώνει τους μεγάλους περιορισμούς, παρότι η απαγόρευσή της εξακολουθεί να ισχύει σε ορισμένους τομείς του Δημοσίου.

ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΣΙΑΝΟΦ

«Παρακολουθούσαν τον Γέλτσιν»

ΜΟΣΧΑ. Ο τελευταίος πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γέλτσιν, πίστευε ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα τηλέφωνά του παρακολουθούνταν, καθώς ζούσε σ’ ένα «χρυσό κλουβί», κτισμένο από τον διάδοχό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε υπό έκδοση βιβλίο του Μιχαήλ Κασιάνοφ, πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος σήμερα δηλώνει δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση. Αποσπάσματα από το βιβλίο δημοσιεύονται στην αντιπολιτευόμενη εβδομαδιαία εφημερίδα The New Times. Ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε με τον Γέλτσιν τα χρόνια πριν από το θάνατό του, γράφει στο βιβλίο ότι ο Πούτιν είχε θέσει περιορισμούς στις επισκέψεις του ηλικιωμένου πια Γέλτσιν. Ο Γέλτσιν είχε προτείνει στον Κασιάνοφ να επικοινωνεί μαζί του κάθε φορά με άλλο κινητό.

ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΝ

Επτά οι νεκροί από τον σεισμό

ΓΚΟΥΑΟΥΧΑΤΙ. Επτά, τουλάχιστον, άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε προχθές το βασίλειο του Μπουτάν των Ιμαλαΐων. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε 180 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, Θιμπού. Οι τοπικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι πέντε άνθρωποι στην πόλη Μουνγκάρ και άλλοι δύο στην περιοχή της Τασιγκάνγκ σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν κτίρια. «Υπάρχουν αναφορές για μεγάλες κατολισθήσεις, αλλά ακόμα δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής», δήλωσε αργά χθες το απόγευμα κυβερνητικός αξιωματούχος. Το βασίλειο του Μπουτάν βρίσκεται μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας. Ο πληθυσμός του υπολογίζεται σε 600.000 κατοίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή