Το Ισραήλ διαψεύδει ότι δεν μπορεί να επιτεθεί στο Ιράν

Το Ισραήλ διαψεύδει ότι δεν μπορεί να επιτεθεί στο Ιράν

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Κατηγορηματικά διέψευσε χθες η ισραηλινή κυβέρνηση ότι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αεροπορικής επιδρομής εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Αφορμή για τη διάψευση αποτέλεσε η «αποκάλυψη» του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, Σιμόν Πέρες, του διεμήνυσε τον περασμένο Αύγουστο πως η χώρα του δεν προτίθεται να επιτεθεί στο Ιράν. Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Μεντβέντεφ, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν, τόνισε ότι η στρατιωτική επιλογή κάθε άλλο παρά έχει αποκλειστεί. «Με όλο τον σεβασμό προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, δεν πιστεύω ότι κανένας ξένος ηγέτης δικαιούται να ομιλεί εκ μέρους του Ισραήλ», υπογράμμισε ο κ. Αγιαλόν.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, έκρινε σκόπιμο να αμφισβητήσει εκ νέου το Ολοκαύτωμα λίγες, μόλις, ώρες πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Το γεγονός ότι οι επαγγελματίες δολοφόνοι του κόσμου δηλώνουν εξοργισμένοι διότι έχουμε το θάρρος να λέμε ότι το Ολοκαύτωμα είναι ένα ψέμα, μας κάνει υπερήφανους», υποστήριξε ο κ. Αχμεντινετζάντ. «Το Ολοκαύτωμα δεν αποτελεί παρά πρόσχημα για την ίδρυση του σιωνιστικού κράτους και δικαιολογία για το κατοχικό καθεστώς στα εδάφη των Παλαιστινίων», πρόσθεσε ο ίδιος. Οι νέες δηλώσεις του Ιρανού προέδρου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία κατηγόρησε τον κ. Αχμεντινετζάντ για «υποκίνηση μίσους» και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προϊόν «αμάθειας». Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγόρησε τον Ιρανό πρόεδρο ότι ενθαρρύνει τον αντισημιτισμό.

Πηγές προσκείμενες στον κ. Αχμεντινετζάντ, πάντως, υπογράμμιζαν χθες ότι ο Ιρανός ηγέτης μεταφέρει στα Ηνωμένα Εθνη μήνυμα ειρήνης. «Ο κ. Αχμεντινετζάντ θα τονίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η ειρήνη και η φιλία μεταξύ των λαών είναι εφικτή στο πλαίσιο της δικαιοσύνης και του αλληλοσεβασμού», υποστήριξε ο σύμβουλος του Ιρανού προέδρου, Μοχάμεντ Ζαχέντ. «Φοβάμαι, όμως, ότι το σιωνιστικό λόμπι θα προσπαθήσει να αποτρέψει την ομιλία του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο περιθώριο της ίδιας συνέλευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανιάχου, με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο τελευταίος φιλοδοξεί ότι η συνάντηση θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πλην όμως, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. «Οι Παλαιστίνιοι δεν θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο οι Ισραηλινοί αρνούνται να παγώσουν την ανάπτυξη των εποικισμών και έτσι η συνάντηση θα είναι απλώς μια καλή ευκαιρία για αναμνηστικές φωτογραφίες», εκτιμούσε Αραβας διπλωμάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή