Το νέο μυθιστόρημα του Ντ’ Εστέν

Το νέο μυθιστόρημα του Ντ’ Εστέν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αίσθηση προκαλεί, χάρη στη σκαμπρόζικη θεματολογία του, το επερχόμενο νέο μυθιστόρημα του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που θα έχει τίτλο «Ο Πρόεδρος και η Πριγκίπισσα».

Το θέμα του έργου αφορά τον έρωτα μεταξύ Γάλλου προέδρου και Βρετανίδας πριγκίπισσας τη δεκαετία του 1980, θυμίζοντας ανησυχητικά την εκλιπούσα λαίδη Νταϊάνα. Αξιοποιώντας τις προσωπικές του μνήμες, ο ακαδημαϊκός και πρώην πρόεδρος κ. Ντ’ Εστέν περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις τοποθεσίες, τους πύργους, τις τουαλέτες και το πρωτόκολλο, που αποτελούν το σκηνικό της ερωτικής συνεύρεσης μεταξύ του προέδρου Ζακ-Ανρί Λαμπερτί και της όμορφης αλλά δυστυχισμένης στον γάμο της πριγκίπισσας Πατρίτσια.

«Δέκα ημέρες πριν από το γάμο μας, ο μέλλων σύζυγός μου ήλθε και μου είπε ότι έχει ερωμένη και ότι είχε αποφασίσει να συνεχίσει τη σχέση μαζί της ακόμη και μετά τον γάμο μας», διηγείται στο μυθιστόρημα η «πριγκίπισσα του Κάρντιφ», γνωστή για το ανθρωπιστικό της έργο. Το ειδύλλιό τους, που ξεκίνησε στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του G7, θα ξεπεράσει τις συμβάσεις για να ανθήσει ελεύθερο στα σαλόνια του ανακτόρου του Ραμπουγέ, τα οποία ο συγγραφέας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με άρθρο της γαλλικής «Le Figaro», το αφήγημα αρχίζει σαν αισθηματικό ρομάντζο, ακολουθώντας τις στυλιστικές επιταγές του είδους, προτού εξελιχθεί σε πολιτικό θρίλερ. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος Λαμπερτί -που επιθυμεί τη θεσμική προσέγγιση Γαλλίας και Βρετανίας- προωθεί την πενταετή προεδρική θητεία (αντί της επταετούς) θέλοντας να ζήσει πιο γρήγορα τον έρωτά του στις αγκάλες της ευειδούς πριγκίπισσας.

Στα μισά του μυθιστορήματος, ο πρόεδρος Λαμπερτί πέφτει στόχος δολοφονικής απόπειρας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Εκθεσης Βιβλίου στο Παρίσι, από την οποία, όμως, βγαίνει σώος και αβλαβής.

Ατμόσφαιρα μυστηρίου

Στις περιγραφές προσώπων και τόπων, αλλά και στις πολιτικές αλληγορίες, όπως και στις λογοτεχνικές αναφορές, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν πετυχαίνει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα μυστηρίου, αναμειγνύοντας με μαεστρία τον μύθο με την πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, στον πρόλογό του, ο συγγραφέας διατηρεί το μυστήριο, γράφοντας: «Τήρησα την υπόσχεσή μου! Στην ερώτησή μου αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω την ιστορία της, η πριγκίπισσα μου απάντησε: Σας δίνω την άδεια, αλλά υποσχεθείτε μου κάτι: ότι θα πείτε την αλήθεια». Ο κ. Ντ’ Εστέν είχε δημοσιεύσει το πρώτο του μυθιστόρημα, με τον ανώδυνο τίτλο «Το Πέρασμα» το 1994, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το νέο πόνημα του πρώην προέδρου θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά βιβλιοπωλεία την 1η Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή